رونمایی از قرارداد آتی تک سهم برای ۳ نماد در نمایشگاه بورس، بانک و بیمه
معاون عملیات بازار بورس تهران خبر داد
رونمایی از قرارداد آتی تک سهم برای ۳ نماد در نمایشگاه بورس، بانک و بیمه
۱۳ خردادماه
روز چهارشنبه از قرارداد آتی تک سهم برای ۳ نماد بورسی شستا، شتران و گام بانک صادرات رونمایی میشود و در ماههای آینده به فراخور نیاز بازار به تعداد این نمادها افزوده خواهد شد.
مهدی زمانی سبزی، معاون عملیات بازار بورس تهران در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، با اشاره به سابقه راهاندازی قرارداد آتی سهام بیان کرد: سالهای گذشته، در بورس تهران قراردادهای آتی روی سبد سهام راهاندازی شد و این قراردادها در صنایع بانک، فرآوردههای نفتی، خودرویی و فلزی تعریف شده بودند، اما بنا بر پیچیدگیهایی از حیث نرمافزاری و مفهومی، این قراردادها مورد استقبال قرار نگرفتند. به همین دلیل بورس تهران تصمیم گرفت قراردادهای آتی را روی تک نمادها معرفی کند تا بتوان روی هر دارایی پایهای که در بورس معامله میشود (اعم از سهام، یونیت صندوقهای سرمایهگذاری، اوراق بدهی) قرارداد آتی تعریف کرد.
وی اظهار داشت: از سال گذشته پیگیر اجرای این طرح بودیم و با شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، شرکتهای ارائهدهنده خدمات زیرساخت (OMS) و همچنین شرکتهای نرمافزاری صحرا، رایان همافزا و تدبیرپرداز مذاکراتی صورت گرفت تا این قراردادها به مرحله اجرا برسند.
معاون عملیات بازار بورس تهران افزود: طبق برنامهریزی صورتگرفته، روز چهارشنبه ۱۳ خردادماه از قرارداد آتی تک سهم برای ۳ نماد بورسی شستا، شتران و گام بانک صادرات رونمایی میشود و در ماههای آینده به فراخور نیاز بازار به تعداد این نمادها افزوده خواهد شد.
زمانی ادامه داد: در حال حاضر نیز در بازار ابزارهای مشتقه بورس تهران، قراردادهای اختیار معامله را داریم و قراردادهای آتی به این بازار اضافه خواهد شد. نمادها بر اساس پارامترهایی همچون نقدشوندگی مطلوب، حجم و ارزش بالای معاملات، حداکثر شفافیت در جهت به حداقل رساندن توقف نماد، انتخاب میشوند و با راهاندازی قراردادهای آتی درواقع انجام معاملات دوطرفه روی نمادها تقویت خواهد شد. همچنین، با ارائه این قراردادها در کنار ابزار اختیار معامله که تاکنون استقبال خوبی هم از آن صورت گرفته و حجم و ارزش قابلتوجهی هم داشته است، مطالبه فعالان بازار سرمایه مبنی بر تکمیل بازار مشتقات محقق خواهد شد. در چنین شرایطی لزوماً انتفاع فعالان درگرو بازار صعودی نیست و حرفهایهایی که با تحلیل و با اتخاذ استراتژیهای ترکیبی نقد، آتی و اختیار از این ابزار استفاده میکنند در روندهای نزولی هم میتوانند بازدهی کسب کنند.
ایشان به تأثیر قراردادهای آتی تک سهم روی معاملات نقدی سهام اشاره کرد و گفت: جنس قراردادهای مشتقه با بازار سنتی سهام متفاوت بوده و احتمالاً بازیگران این بازار هم متفاوت خواهند بود؛ ولی بهصورت کلاسیک بازار بزرگتر، بازار کوچکتر را تحت تأثیر قرار میدهد و حتماً قراردادهای آتی تک سهم را بهنحوی عرضه خواهیم کرد که این بازار از بازار سنتی بزرگتر نشود.
معاون عملیات بازار بورس تهران تصریح کرد: تعریف سقف موقعیت باز در سطح بازار، کارگزار و مشتری جهت کنترل این موضوع است. ضمن اینکه فعالان بازار آتی نیز با توجه به تحلیل و پیشبینی وضعیت سهم در زمان سررسید و نرخ بازده موردانتظار در این بازار فعالیت خواهند داشت و در موقعیت خرید یا فروش قرار میگیرند.
وی در پایان گفت: مکانیزم تسویه روزانه، وجه تضمین اولیه، وجه تضمین لازم و کالمارجین موجب میشود ریسک نکول (ریسک عدم ایفای تعهدات در زمان سررسید) هم پوشش داده شود.