تداوم ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه
۹ آذر
با پایان ۶ ماهه ابتدایی سال ۹۸ و عملکرد بازار سرمایه که با ورود نقدینگی جدید از سوی سرمایهگذاران در یک روند رو به رشد قرار دارد، انتظار میرود که رونق بورس ادامه یابد. به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، دکتر علی صحرائی مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در گفتگویی چشمانداز بازار سرمایه تا پایان سال را ترسیم کرده است. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید :
چشمانداز بازار سهام را در نیمه دوم سال جاری چگونه ارزیابی میکنید و چه ریسکهایی میتواند بازده و رونق آن را تحت تأثیر قرار دهد؟
چشمانداز بازار سهام در ششماهه دوم سال ۹۸ با پشتوانه روزهای سبز و پررونق نیمه اول سال جاری و اقبال سرمایهگذاران برای مشارکت در این بازار مثبت و پربازده خواهد بود؛ اما بههرحال، بازار سرمایه تحت تأثیر عوامل گوناگونی است که میتوانند روند آن را در کوتاهمدت و بلندمدت تحت تأثیر قرار دهند. در کوتاهمدت، افتوخیز بازار سرمایه تحت تأثیر عواملی همچون انتظارات سرمایهگذاران، نوسانات بازارهای موازی، اخبار و وقایع سیاسی و اقتصادی است؛ اما در بلندمدت، عوامل اقتصادی بنیادی هستند که روند کلی بازار را شکل میدهند. همچنین روندهای چندساله نشان میدهد، بازار سرمایه در بلندمدت روی خوشی به سرمایهگذاران نشان داده، هرچند در برخی دورههای زمانی با اُفت همراه بوده است. در شرایط کنونی، توجه بسیاری از مردم به بازار سرمایه جلب شده است و شاهد اقبال عمومی به بازار سهام هستیم. این امر جزو اهداف مسئولان و سیاستگذاران بازار سرمایه و امری خوشایند است.
در سالهای گذشته، نفوذ اندک بازار سرمایه میان مردم ایران ازجمله ضعفهای این بازار برشمرده میشد، ولی در شرایط کنونی از مسئولان این بازار توقع میرود که جریان نقدی ورودی از سوی سرمایهگذاران غیرحرفهای به بازار را با استفاده از خدمات نهادهای حرفهای به مسیر درست و حرفهای هدایت کنند. این تغییر شرایط و حضور گسترده عموم مردم در بازار سرمایه امری مطلوب است که البته در صورت ورود مستقیم و بدون استفاده از نهادهایی همچون صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانان، میتواند در کوتاهمدت به نوسانات بازار دامن بزند.
سیاستهای اقتصادی دولت نیز همواره در روند بازار اثرگذار است. چگونگی نوسانات ارز و الزامات بازگرداندن و فروش ارز توسط شرکتها میتواند در سودآوری آنان اثرگذار باشد. در این زمینه، شاهد اصلاح مقررات ارزی و ساماندهی مناسب بازار ارز توسط مسئولان بانک مرکزی هستیم. کمیت و کیفیت فروش محصولات شرکتها در داخل و صادرات آنها به خارج از کشور نیز در روند بازار سهام اثرگذار است. در شرایط کنونی، شرکتهای بزرگ در فروش و صادرات محصولات خود با مشکل جدی روبهرو نیستند و ادامه این روند میتواند به ثبات و رشد قیمتها در بازار کمک کند.
ورود نقدینگیهای تازه به بازار سهام چه نقشی در عمیق و پربازدهتر شدن بورس ایفا میکند؟
بدون شک، گسترش بازار سهام بین مردم و افزایش ضریب نفوذ این بازار در پیشبرد اهداف توسعهمحور بازار سرمایه تأثیر مثبتی خواهد گذاشت. جذب نقدینگی و هدایت آن به سوی پروژههای تولیدی ازجمله کارکردهای اصلی بورس و بازار سرمایه محسوب میشود که انجام مطلوب آن به نفوذ مؤثر در میان مردم بستگی دارد. ورود نقدینگی و افزایش تقاضای خرید در روند صعودی قیمتهای سهام بهویژه در کوتاهمدت تأثیرگذار است. برای استفاده بهینه و بلندمدت از ورود نقدینگی جدید به بازار نیازمند هرچه پررنگ تر شدن نقش نهادهای مالی واسط بهویژه صندوقهای سرمایهگذاری هستیم. دراینرابطه، تسهیل تأسیس و راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری، بهبود دسترسی سرمایهگذاران به این نهادهای مالی و البته نظارت کارآمد بر آنها میتواند به هدایت نقدینگی سرمایهگذاران غیرحرفهای به سمت مدیران حرفهای مؤثر باشد. برای بهبود دسترسی مردم به صندوقهای سرمایهگذاری، تشکیل صندوقهای جدید در قالب صندوقهای قابل معامله یا تبدیل صندوقهای موجود به نوع قابل معامله بهویژه با امکان خریدوفروش برخط واحدهای سرمایهگذاری، میتواند مورد توجه مسئولان و مدیران نهادهای مالی باشد.
سهامداران برای سرمایهگذاری در بازار سهام که در شرایط فعلی از رونق مناسبی هم برخوردار است، باید به چه نکاتی توجه کنند؟
سرمایهگذاران باید هنگام ورود به این بازار ماهیت آن را بشناسند و بپذیرند. هر نوع سرمایهگذاری سرشت و ذات ویژه خود را دارد و روش خاص خود را نیز میخواهد. سرمایهگذاری در بانک ماهیتی کاملا متفاوت با سرمایهگذاری در طلا یا ساختمان دارد. سرمایهگذاری در بورس نیز سرشت و بنمایهای کاملاً متفاوت با سرمایهگذاری در بانک یا ساختمان دارد. فردی که تصمیم به سرمایهگذاری در بورس میگیرد، درصورتیکه به چیستی این بازار پی نبرده باشد، ممکن است به اهداف موردنظر خود دست نیابد. سرمایهگذاری در بازار سهام ماهیتی ریسکی دارد. این ویژگی، سرمایهگذاری در بورس را با پاداش و البته زیان همراه میکند. سرمایهگذارانی که با شناخت، با راهبرد و رویکردهای از پیش تعیینشده و در حال اصلاح، با شکیبایی و تعریف دامنه زمانی بلندمدت و البته با بهرهگیری از توان تخصصی مدیران حرفهای و مجاز وارد بازار سهام میشوند، همواره از سرمایهگذاری خود خشنودند. سرمایهگذاران حرفهای که از سالهای گذشته سرد و گرم بازار را چشیدهاند، از اصول سرمایهگذاری در اوراق بهادار آگاه هستند؛ اما به آن گروه از سرمایهگذاران که بهتازگی به خانواده بازار سرمایه پیوستهاند پیشنهاد میکنم با شناخت، شکیبایی، انتظارات متعادل و بهرهگیری از خدمات نهادهای مالی مجاز، بهتدریج خود را با این بازار آشنا کنند و از همنشینی با آن لذت ببرند.