دگردیسی اقتصادی به سمت بازار سرمایه محوری
عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار بیان کرد
دگردیسی اقتصادی به سمت بازار سرمایه محوری
۳ اسفند
یکی از اتفاقات خوب بازار سرمایه در دو سه سال گذشته ابداع و استفاده از ابزارهای متفاوت مالی است که بهاینترتیب، موجب توسعه بازار سرمایه شده و تمام سلایق سرمایهگذاری را پوشش داده است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس در خصوص ابزارفروش تعهدی اظهار داشت: توسعه ابزارهای مختلف سرمایهگذاری در بازار سرمایه در دو سه سال گذشته بینظیر بوده و یکی از این ابزارها، ابزار فروش تعهدی است که در روزهای منفی بازار نیز میتواند برای یک سهامدار موفق کسب سود کند.
وی در این خصوص بیان داشت: کاربرد این ابزار به اینگونه است که سرمایهگذار متعهد میشود تا سهامی را که فروختهشده، از بازار بخرد و برگرداند؛ درواقع سهم را قرض نمیگیرد، بلکه متعهد به خرید و بازگرداندن آن میشود. ازنظر عقد وکالت، این روش قابلقبولترین شکلی است که میتواند برای فروش تعهدی اتفاق بیفتد.
چراغی در ادامه گفت: بازار ما تا قبل از این تقریباً بازاری یکطرفه بوده و به دلیل اینکه تنوع بالایی در ابزارهای معاملاتی نداشتیم فشار به سمت خرید بوده اما با استفاده از ابزار «فروش تعهدی»، در کنار بقیه ابزارها مثل اختیار معامله، ابزارهای مشتقه در بازار سرمایه تکمیل میشود.
عضو شورای عالی بورس در ادامه با اشاره به همترازی بازار سرمایه ایران با دیگر کشورها درزمینه تنوع ابزارها بیان داشت: بازار سرمایه ایران جزو معدود بازارهایی است در دنیا که تنوع بالایی در ابزارهای معاملاتی دارد اما الان در مرحلهای هستیم که باید به این ابزارها عمق بخشیده و زیرساختهای معاملاتی آنها را هموار کنیم. بهاینترتیب، با شرایط موجود یکی از ابزارهای خوبی که حرفهایها میتوانند از آن استفاده کنند، ابزار «فروش تعهدی» است.
چراغی در ادامه با اشاره به رویکرد دولت در تأمین مالی از بازار سرمایه گفت: در اقتصاد ایران دگردیسی ایجاد شده است و این رویکرد جدید موجب شده که اقتصاد ایران از بانک محوری به سمت بازار سرمایه محوری حرکت کند. لذا به نظر میرسد دولت و تمامی افرادی که بازار سرمایه را بهخوبی میشناسند و حتی آنهایی که آشنایی جزئی با بازار سرمایه دارند به این واقعیت پی بردهاند که مهمترین منبع تأمین مالی در حال حاضر، بازار سرمایه است.
وی در این خصوص تأکید کرد: در حال حاضر دو مدل تأمین مالی از بازار سرمایه وجود دارد. یکی از این مدلها این است که شرکتهای بورسی با افزایش سهام شناور یا عرضه بلوکهای مدیریتی، عملاً سهام خود را به فروش میرسانند و از این طریق برای پروژههای خود تأمین مالی میکنند. مدل دوم تأمین مالی، به این صورت است که شرکتی برای تأمین مالی، سهام خود را بهصورت عرضه اولیه وارد بازار سهام میکند.
وی ادامه داد: تا صحبت از تأمین مالی میشود افکار عمومی به سمت اوراق مشارکت جلب میشود درحالیکه یکی از ابزارهای تأمین مالی از سیستم بانکی اوراق مشارکت است ولی بازار سرمایه با تنوع ابزارهای معاملاتی، تأمین مالی را تسهیل کرده است.
این عضو شورای عالی بورس در پایان با ارائه توصیههایی به سهامداران خاطرنشان کرد: سهامداران باید بسیار با دقت وارد معاملات شوند و از هرگونه توجه به شایعات پرهیز کنند. ارزش ذاتی سهام را بررسی کرده و از شرکتهای مشاور سرمایهگذاری بهره ببرند؛ اما بهترین راه برای ورود به بازار سرمایه استفاده از صندوقهای سرمایهگذاران یا مشاوران خبره و بیتوجه به شایعات در کانالهای تلگرامی است.