اقدامات سال ۹۷ بورس تهران در حوزه ناشران اعلام شد
۲۸ فروردین
طوبی دهقانی، مدیر امور ناشران بورس تهران اعلام کرد: از مجموع ۳۲۶ شرکت پذیرفتهشده در بورس، تعداد ۱۰۴ شرکت (۳۲ درصد از کل شرکتها) تمامی اطلاعات مربوط به صورتهای مالی حسابرسی شده/نشده و گزارشها فعالیت ماهانه طی یک سال اخیر را بهموقع ارائه دادهاند.
وی در خصوص اقدامات بورس تهران در حوزه ناشران در سال ۹۷ گفت: با توجه به گذشت بالغبر یک سال از اجرایی شدن اصلاحات دستورالعملهای پذیرش، افشا و نحوه انجام معاملات، وضعیت بهموقع بودن اطلاعرسانی شرکتها توسط مدیریت امور ناشران بورس تهران، پایش شده است. طی بررسی انجامشده مشخص شد که تعدادی از شرکتها زمانبندی ارائهشده در دستورالعمل افشا را رعایت نموده و هیچگونه تأخیری نداشتهاند.
وی افزود: از مجموع ۳۲۶ شرکت پذیرفتهشده در بورس، تعداد ۱۰۴ شرکت (۳۲ درصد از کل شرکتها) تمامی اطلاعات مربوط به صورتهای مالی حسابرسی شده/نشده و گزارشهای فعالیت ماهانه طی یک سال اخیر را بهموقع ارائه دادهاند.
همچنین بیشترین میزان تأخیر تجمیعی شرکتها به ترتیب مربوط به صورتهای مالی ۶ ماهه حسابرسی شده (۳۰۶۶ روز تأخیر)، سالانه حسابرسی نشده (۷۷۲ روز) و سالانه حسابرسی شده (۶۹۶ روز) است.
دهقانی گفت: آمار مقایسهای تاخیر گزارش فعالیت ماهانه شرکتها سیر نزولی داشته و نشان میدهد که اکثر شرکتها گزارش ماهانه خود را بهموقع ارائه میکنند. بهطوریکه در بهمنماه ۹۷، ۳۱۵ شرکت از مجموع ۳۲۶ ناشر بورسی (بیش از ۹۵ درصد) گزارش خود را بهموقع دادهاند. لیکن با توجه به تعطیلات پایان سال ارائه گزارشهای اسفندماه با تاخیر بیشتری ارائه شده است. از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس انتظار میرود که برای ارائه گزارش ماهانه پایان سال و صورتهای مالی حسابرسی شده و نشده تدابیر لازم اندیشیده شود تا این گزارشهای نیز بهموقع به دست سرمایهگذاران و تحلیل گران برسد.
فلگ دار کردن شرکتهایی الزامات پذیرش و دستورالعمل افشا را رعایت نمیکنند و آگاهی دهی به سرمایهگذاران
دهقانی اظهار داشت: با توجه به اصلاح دستورالعمل افشا، پذیرش و نحوه انجام معاملات در بورس و اجرایی شدن این دستورالعملها از دیماه ۹۶، بخشی از وظایف نظارت بر ناشران در راستای نظارت دقیقتر و افزایش هر چه بیشتر شفافیت بازار سرمایه به بورس اوراق بهادار تهران واگذارشده است که مهمترین آن پیگیری انتشار بهموقع گزارشهای ناشران پذیرفتهشده در بورس بهموجب مواد ۷ و ۱۲ مکرر دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات است. در این خصوص بورس تهران علاوه بر انجام مکاتبه با شرکت در قالب اطلاعیه هشدار عدم افشای اطلاعات، با قرار دادن یک علامت در کنار نماد شرکت (اصطلاحا فلگ) مشمول فرایند تعلیق شدن شرکت را به عموم اعلام میکند و ناشر ملزم به شفافسازی در خصوص دلایل عدم ارائه بهموقع اطلاعات است.
وی تصریح کرد: همچنین کارشناسان هر صنعت در مدیریت امور ناشران بورس تهران چند روز پیش از پایان مواعد زمانی گزارشگری مطابق با دستورالعمل افشا، با مدیرعامل و یا مدیر مالی ناشران بهمنظور یادآوری انتشار بهموقع اطلاعات بهصورت تلفنی تماس میگیرند. قرار گرفتن فلگ و توضیح علت آن در کنار نماد شرکت به سرمایهگذاران این آگاهی را میدهد که در خصوص سرمایهگذاری در سهام شرکت بااحتیاط رفتار کنند و سرمایهگذاران از شرایط و اطلاعات ارائه نشده مطلع میشوند.
همچنین در سال ۹۷ بالغبر ۶۶۵ شفافسازی در خصوص عدم رعایت مقررات ۱۲-۷ دستورالعمل افشا، دستورالعمل پذیرش و نحوه انجام معاملات بر روی سامانه کدال بهمنظور آگاهی سرمایهگذاران و بالغبر ۱۴۰۰ نامه تذکر به ناشران برای افشای بهموقع اطلاعات و لزوم رعایت دستورالعمل پذیرش ارسال شده است.
طبقهبندی شرکتها
دهقانی خاطرنشان کرد: مدیریت امور ناشران در راستای رعایت مواد ۱۱ تا ۱۵ دستورالعمل پذیرش، مردادماه هرسال بر اساس آخرین اطلاعات حسابرسی شده ناشران، شرکتهای پذیرفتهشده را بر اساس شرایط پذیرش هر تابلو طبقهبندی مینماید. بر اساس طبقهبندی انجامشده در سال ۹۷، تعداد ۴ شرکت از تابلوی فرعی بازار اول به تابلوی اصلی بازار اول و تعداد ۱۰ شرکت از تابلوی بازار دوم به تابلوی فرعی بازار اول منتقل شدند. پس از اعمال این تغییرات، از مجموع ۳۲۵ شرکت پذیرفتهشده در بورس؛ ۶۷ شرکت در تابلوی اصلی بازار اول، ۶۰ شرکت در تابلوی فرعی بازار اول و ۱۹۸ شرکت در بازار دوم بورس حضور دارند.
همچنین بهتمامی شرکتهایی که مشمول تنزل به تابلو یا بازار پایینتر بودهاند طبق تبصره مواد ۱۴ و ۱۵ دستورالعمل پذیرش، یک سال مهلت تا پایان تیرماه ۱۳۹۸ داده شد تا با انجام اقداماتی مثل بازار گردانی سهام و گزارشگری بهموقع، شرایط لازم برای ابقا در تابلوی حاضر را احراز کنند.
معرفی شرکتها به هیات پذیرش و لغو پذیرش شرکتها
وی به بررسی وضعیت تداوم پذیرش ناشران اشاره کرد و افزود: مدیریت امور ناشران بورس تهران در راستای رعایت دستورالعمل پذیرش اقدام به بررسی وضعیت تداوم پذیرش ناشران و تهیه گزارش برای شرکتهایی که بهموجب دستورالعمل پذیرش مشمول لغو پذیرش میشوند، مینماید و جهت تصمیمگیری در خصوص تداوم و یا لغو پذیرش شرکت، گزارشهای تهیهشده در این مدیریت را در جلسات هیات محترم پذیرش ارائه میکند.
وی یادآور شد: در سال ۹۷ شرکتهای سرمایهگذاری ملت، ایرانخودرو دیزل، سایپادیزل، قند نقشجهان، پتروشیمی فارابی، تولیدی گرانیت بهسرام، قند شیرین خراسان، سخت آژند از لیست شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران حذف و به بازار پایه فرابورس ایران، منتقل شدهاند.
افزایش اطلاعات با کنفرانس خبری
مدیر امور ناشران بورس تهران بهضرورت برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی بعد از نوسان ۵۰ درصدی اشاره کرد و گفت: با توجه به اصلاحات انجامشده در دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در دیماه ۹۶، درصورتیکه قیمت پایانی سهم طی ۱۵ روز معاملاتی، با نوسان قیمت ۵۰ درصد افزایش یا کاهش همراه شود، نماد متوقف میشود. پس از توقف نماد یک اطلاعیه با عنوان ضرورت برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی از جانب بورس تهران در سامانه کدال منتشر میشود و تحلیلگران دارای مجوز سازمان، از طریق سامانه تدان میتوانند تا ساعت ۲۴ همان روزی که نماد متوقف شد، سؤالات مرتبط با آن اطلاعیه را در صفحه مربوط به آن اطلاعیه، قرار دهند.
ناشر از طریق لینک تدان در کدال، سؤالات را جمعآوری کرده و ظرف مهلت تعیینشده در اطلاعیه موظف است، پاسخ سؤالات را که توسط مدیران شرکت پاسخ داده میشود را در کدال افشا نماید.
وی افزود: نکتهای که در خصوص برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی مطرح است، این است که تاکنون ارتباط شرکتها با بورس، تحلیل گران و فعالان بازار از طریق رسانهها و در مجمع بوده است، با برگزاری کنفرانس خبری در سامانه تدان شرکتها در قبال نوسان قابلتوجه در قیمت سهم پاسخگو هستند که این امر در افزایش ارتباط تحلیل گران با ناشران و دریافت اخبار شرکتها تأثیر بسزایی داشته است.
دهقانی به تعداد کنفرانس اطلاعرسانی برگزارشده اشاره کرد و اظهار داشت: از زمان اجرایی شدن دستورالعملهای جدید بالغبر ۲۵۰ کنفرانس اطلاعرسانی برگزار شده است که اکثر آنها با ارائه توضیحات و شرح جزییات از وضعیت شرکت و پاسخ بهتمامی سوالات مطرحشده از سوی تحلیل گران بوده است که این امر در افزایش شفافیت بازار و همچنین جلوگیری از ایجاد شایعات نقش مهمی را ایفا میکند.
آموزش ناشران در خصوص قوانین و مقررات بازار سرمایه
وی به دورههای آموزشی ناشران در خصوص قوانین و مقررات بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: مدیریت امور ناشران بورس اوراق بهادار تهران بهمنظور بهبود شفافیت اطلاعاتی و ارتقاء کیفیت اطلاعرسانی شرکتها اقدام به برگزاری کارگاههای تخصصی قوانین و مقررات بازار سرمایه برای ناشران پذیرفتهشده در بورس مینماید. هدف از برگزاری این دورههای آموزشی مرور قوانین و مقررات بازار سرمایه و همچنین آشنایی بیشتر ناشران با آخرین تغییرات دستورالعملها و آگاهی آنها از وظایف خود در شرایط مختلف ازجمله مشمول فرآیند تعلیق شدن، تعلیق نماد، فرایند لغو پذیرش است.
در دیماه سال ۹۶ با عنایت به اصلاح دستورالعملهای افشا، پذیرش و نحوه انجام معاملات ۳۱۹۷ نفر- ساعت طی ۳۵ دوره کارگاه آموزشی تخصصی در محل بورس تهران برگزار و ناشران در جریان آخرین تغییرات دستورالعملهای مزبور قرار گرفتند.
دهقانی افزود: در سال ۹۷ و با اجرایی شدن دستورالعملهای جدید، بالغبر ۱۳ کارگاه تخصصی و بالغبر ۱۰۰۰ نفر – ساعت آموزش به ناشران در حوزههای مختلف شامل «راهبری شرکتی»، «راهکارهای تامین مالی از طریق ابزارهای تامین مالی» و «قوانین و مقررات بازار سرمایه» برای ناشران پذیرفتهشده در بورس برگزار شده است.
همچنین با توجه به نیاز ناشران به آموزش برای تهیه گزارش تفسیری مدیریت، بورس تهران در نظر دارد در سال ۹۸ کارگاه تخصصی در خصوص ضوابط تهیه گزارش تفسیری مدیریت با همکاری سازمان بورس برگزار نماید.
برگزاری میز صنعت هلدینگ
مدیر امور ناشران به برگزاری میز صنعت هلدینگ اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه حدود ۲۵ درصد ارزش بازار بورس تهران را شرکتهای هلدینگ تشکیل میدهند، عملکرد شرکتهای هلدینگ در بازار سرمایه مهم تلقی میشود. هلدینگها از ارتباطات و منابع مالی وسیعتری برخوردارند و میتوانند در طرحهای بزرگ سرمایهگذاری کنند.
همچنین سرمایهگذاران نیز با سرمایهگذاری در هلدینگ ها درواقع در پرتفویی از صنایع و شرکتها، سرمایهگذاری میکنند. مدیریت امور ناشران در راستای بررسی ارتباط متقابل صنعت هلدینگ با بازار سرمایه و نقش فعالان این صنعت، اقدام به برگزاری میز صنعت هلدینگ همزمان با همایش ملی ارزشآفرینی هلدینگ در آبان ماه سال ۹۷ نمود.
دهقانی در پایانبر تقویت سطح گزارشگری بهموقع و قابلاتکا توسط ناشران بورسی تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه یک سال از زمان اجرایی شدن اصلاحات دستورالعمل افشا و پذیرش و نحوه انجام معاملات میگذرد، از ناشران پذیرفتهشده در بورس تهران انتظار میرود با انجام اقدامات لازم و تقویت سیستمهای مالی و گزارشگری خود، سطح گزارشگری بهموقع و قابلاتکا را افزایش داده و در این راستا حقوق سرمایهگذاران و سایر ذینفعان را تامین کند. چراکه مبــنای تصمیمگیری مشارکتکنندگان در بازارهای اوراق بهادار، اطلاعاتی است که توسط ناشران در بازار منتشر میشود و تصمیمگیری صحیح برای سرمایهگذاری زمانی امکانپذیر است که از اطلاعات بهموقع، قابلاتکا و قابلفهم استفاده شود.