گزارش وضعیت بازار آتی تکسهم در سال ۱۴۰۲
مدیر عملیات بازار ابزارهای نوین مالی بورس تهران اعلام کرد
گزارش وضعیت بازار آتی تکسهم در سال ۱۴۰۲
۱۵ اسفندماه
با وجود نوپا بودن قراردادهای آتی تکسهم در بازار مشتقه بورس تهران، حجم معاملات قراردادهای آتی تکسهم از ابتدای راهاندازی، برابر با ۶۵ هزار قرارداد بوده و پیشبینی میشود با آشنایی هرچه بیشتر فعالان بازار با این ابزار و نحوه استفاده از آن در جهت رفع نیازمندیها در حوزه پوشش ریسک، شاهد افزایش حجم معاملات و عمق بازار باشیم.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل بورس تهران، وحید مطهرینیا، مدیر عملیات بازار ابزارهای نوین مالی، با بیان مطلب فوق گفت: قراردادهای آتی تکسهم پس از آمادهسازی زیرساختها با راهبری بورس تهران و با همکاری شرکتهای مدیریت فناوری بورس تهران، سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و شرکتهایOMS ، از تاریخ ۱۷ خردادماه ۱۴۰۲ در بازار ابزارهای مشتقه بورس تهران راهاندازی شده است. این ابزار بر روی سه نوع متفاوت از داراییهای پایه شامل سهام، صندوقهای قابلمعامله و اوراق بدهی به بازار ارائه شد، بهطوریکه از ابتدای راهاندازی تاکنون، تعداد ۳۶ نماد معاملاتی قرارداد آتی در بازار مشتقه بورس تهران ایجاد و طی این دوره، ۲۰ قرارداد آتی تکنماد با موفقیت تسویه شده است.
وی تصریح کرد: در بازار آتی تکسهم، امکان انجام معاملات دوطرفه و اهرمی برای سرمایهگذاران فراهم شده است. در این بازار اشخاص میتوانند با توجه به پیشبینی خود از روند بازار، موقعیت خرید یا فروش اتخاذ کنند. پوششدهندگان ریسک نیز میتوانند با این ابزار، خود را در مقابل نوسانات بازار ایمن نمایند.
نمادهای آتی تکسهم از طریق دیدهبان بازار سایت TSE.IR و بخش «ابزارهای مشتقه» در قسمت مربوط به «بورس اوراق بهادار تهران» در سایت TSETMC، قابلمشاهده میباشد. همچنین، جهت آشنایی فعالان بازار با فرآیند اجرایی و مزیتهای این ابزار، کتابچه آموزشی بازار آتی و فیلم آموزشی ساختار بازار تهیه شده و در دسترس فعالان قرار گرفته است.
مدیر عملیات بازار ابزارهای نوین مالی خاطرنشان کرد: نرمافزارها و زیرساختهای ایجادشده جهت انجام معاملات آتی تکسهم، مناسب ارزیابی شده و الزامات موردنیاز بازار را فراهم آورده است. در حوزه نرمافزار آنلاین، شرکتهای صحرا و تدبیرپرداز بهعنوان شرکتهای پیشرو در این حوزه، پیش از این مجوز کسبوکار را از بورس تهران دریافت کردهاند. اخیراً نیز شرکت رایان همافزا اقدام به تکمیل نرمافزار خود کرده است و موفق به دریافت مجوز لازم از بورس تهران هم شده است.
وی به اقدامات توسعهای اشاره کرد و اظهار داشت: اقدامات توسعهای از حیث مقررات در دست بررسی میباشد. بهعنوان مثال در حوزه مقررات، تعیین و ابلاغ ضرایب وجوه تضمین قراردادهای آتی مبتنی بر اوراق بدهی با همکاری شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اخیراً انجام شده است.
همچنین، امکانسنجی فراهم نمودن راهبردهای معاملاتی بین سررسیدهای قرارداد آتی و بین قراردادهای آتی و اختیار معامله در حال انجام است.
مطهرینیا در پایان بر تخصصی بودن این بازار تأکید کرد و افزود: اشخاص علاقهمند به فعالیت در این حوزه، باید درخواست برقراری دسترسی را به کارگزار خود ارائه کنند. لازم به ذکر است، بازار مشتقه بازاری تخصصی و پرریسک بوده و مناسب عموم نمیباشد. بنابراین، اشخاصی که آگاهی و دانش کافی به مفاهیم و فرآیندهای بازار ندارند، نباید به این بازار وارد شوند.