گزارش فروردینماه سال ۱۳۹۸ صندوقهای سرمایهگذاری
بازارهای مالی مکان مناسبی برای سرمایهگذاری میباشند و اکثر افراد جامعه تمایل دارند تا پساندازها و ثروت خود را در این بازار سرمایهگذاری کنند؛ اما مساله اساسی عدم آشنایی همه اقشار جامعه با این بازار است و درصورتیکه بهصورت شخصی اقدام به سرمایهگذاری کنند و از مشاوران مالی کمک نگیرند، متحمل زیانهای جبرانناپذیری خواهند شد. البته به دلیل هزینههای نسبتاً بالا، استفاده از خدمات مشاوران مالی برای مبالغ جزئی مقرونبهصرفه نخواهد بود. در این شرایط بهترین راهحل استفاده از واسطههای مالی است که آنها منابع مالی خرد سرمایهگذاران را جمعآوری میکنند و بعد از یک کاسه کردن آن به منابع مالی هنگفتی دست پیدا خواهند کرد و با استفاده از تخصص افراد حرفهای و باتجربه در زمینه سرمایهگذاری، این منابع را به سمت بازارهای مالی هدایت میکنند و بهترین گزینههای سرمایهگذاری را برای سرمایهگذاران خود انتخاب و سود حاصله را به نسبت آورده سرمایهگذاران بین آنها تقسیم میکنند. یکی از این نهادهای مالی صندوقهای سرمایهگذاری میباشند که در این گزارش، با استفاده از دادهها و اطلاعات سامانه رسام، به ارائه وضعیت و عملکرد این صندوقها که در بازار سرمایه ایران فعال میباشند، پرداخته شده است.
صندوقهای سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند که این تنوع میتواند انواع سلیقههای سرمایهگذاری را با انواع ریسکپذیری و بازده مورد انتظار پوشش دهد. در حال حاضر صندوقهای سرمایهگذاری به پنج طبقه صندوقهای سهامی، با درآمد ثابت، مختلط، قابل معامله و بازارگردان تقسیم میشوند که ازلحاظ ترکیب داراییها و الزامات سرمایهگذاری که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغشده، با یکدیگر تفاوت دارند.
ترکیب و ارزش داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری
همان طور که در نمودار شماره ۱ می بینید خالص ارزش کل دارایی صندوقهای سرمایهگذاری طی فروردینماه سال ۱۳۹۸ با ۳۰,۴۴۸ میلیارد ریال افزایش به مبلغ ۱,۵۶۸,۹۳۷ میلیارد ریال رسید. بیشترین افزایش خالص ارزش داراییها مربوط به صندوقهای با درآمد ثابت بوده که با ۱۹,۶۱۹ میلیارد ریال افزایش به مبلغ ۱,۴۵۶,۲۳۷ میلیارد ریال رسیده و کمترین افزایش خالص ارزش داراییها مربوط به صندوقهای مختلط است که با ۲۹۸ میلیارد ریال افزایش به مبلغ ۴,۲۸۶ میلیارد ریال رسیده است.
نمودار ۲ روند تغییرات خالص ارزش دارایی تمام صندوقهای سرمایهگذاری را نشان میدهد، خالص ارزش دارایی در این بازه، دارای روند صعودی بوده است.
صندوقهای سرمایهگذاری مجموعاً داراییهای خود را به مبلغ ۲۰۲ هزار میلیارد ریال در سهام، ۴۴۲ هزار میلیارد ریال در اوراق بهادار با درآمد ثابت، ۹۲۴ هزار میلیارد ریال در سپردههای بانکی و وجه نقد و ۳۸ هزار میلیارد ریال در سایر داراییها، سرمایهگذاری کردهاند. در نمودار ۳ درصد ترکیب داراییهای تحت مدیریت صندوقهای سرمایهگذاری نشان دادهشده است:
سهم صنایع در صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری در صنایع مختلف بازار سرمایه سرمایهگذاری نمودهاند. در پایان فروردینماه فلزات اساسی با مبلغ ۴۲,۱۱۴ میلیارد ریال بیشترین درصد سرمایهگذاری از پرتفوی کل صندوقها را به خود اختصاص داده است. در رتبه بعدی صنعت بانکها و موسسات اعتباری باارزش ۲۲,۲۴۳ میلیارد ریال قرار دارد.
سهم صنایع در پرتفوی صندوقها در نمودار ۴ نشان داده شده است:
بررسی عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری
جدول ۱ با توجه به آخرین بهروزرسانی صندوقها، ۵ صندوق پربازده فروردینماه و مشخصات آنها را نشان میدهد:
نمودار ۵ مقایسه شاخص کل صندوقهای سهامی با شاخص کل بورس و شاخص کل فرابورس طی فروردینماه آورده شده است. با بررسی این نمودار میتوان دریافت که هر سه شاخص بازدهی مثبت کسب کردهاند بهطوریکه شاخص صندوقهای سهامی نسبت به فرابورس عملکرد بهتر و نسبت به بورس عملکرد ضعیفتری را از خود به جای گذاشتهاند.
وضعیت ورود و خروج نقدینگی به صندوقهای سرمایهگذاری
ورود پول به کل صندوقها (بهواسطه صدور واحدهای سرمایهگذاری) طی فروردینماه ۸۹,۶۱۶ میلیارد ریال بوده است. از طرفی خروج پول از کل صندوقها (بهواسطه ابطال واحدهای سرمایهگذاری) ۷۹,۴۴۴ میلیارد ریال بوده است؛ بنابراین خالص ورود سرمایه به صندوقهای سرمایهگذاری ۱۰,۱۷۲ میلیارد ریال است. بیشترین خالص ورود پول با مبلغ ۱۰,۲۱۲ میلیارد ریال مربوط به صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بوده است.
نمودار ۶ ورود پول به کل صندوقها (بهواسطه صدور واحدهای سرمایهگذاری) و خروج پول از کل صندوقها (بهواسطه ابطال واحدهای سرمایهگذاری) را طی فروردینماه ۱۳۹۸ نشان میدهد.
شرکت مشاوره و پردازش اطلاعات مالی پارت رصد سیستمی اطلاعات مالی (رسام)