ناشران بورسی رتبهبندی میشوند
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد
ناشران بورسی رتبهبندی میشوند
۲۳آذرماه
جعفری گفت: ناشران بورسی تا پایان سال رتبهبندی میشوند. البته این رتبهبندی از سال ۱۳۹۶ انجام میشد اما در مقطعی این موضوع متوقف شد تا دستورالعملهای آن اصلاح شود. پیشبینی میشود این موضوع طی سال جاری بهطور آزمایشی عملیاتی و تا سال آینده بهطور رسمی صورت گیرد. به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)؛ در ادامه مجموعه نشستهای مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار با خبرنگاران بازار سرمایه ولیالله جعفری، سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: شرکتهایی که متقاضی ورود به بازار سهام هستند در ابتدا باید مراحل پذیرش را طی کنند و این اداره مطابق دستورالعملها بهعنوان عضو ناظر در جلسات پذیرش حضور پیدا میکند. وی افزود: پس از ثبت شرکتها، اطلاعات جاری و سنوات گذشته منتشر شده و بر گزارش ارزشگذاری نظارت میشود؛ پس از برطرف شدن ابهامات مربوط به بحث ارزشگذاری، شرکت برای عرضه اولیه به بورس تهران یا فرابورس ایران معرفی میشود. درواقع این اداره از ابتدا که شرکتها مدارک و مستندات خود را ارائه میکنند تا زمانی که درخواست خود را به ثبت میرسانند، در کنار آنها خواهد بود و ناظر بر فرآیندها است. جعفری اضافه کرد: دستورالعمل افشای اطلاعات یکی از مهمترین عواملی بوده که مطابق زمانبندی شرکتها در سامانه کدال منتشر میشود. دراینبین اگر اطلاعات ایرادی داشته باشد، این اداره، مدارک دریافتی را به شرکت مربوطه عودت میدهد تا اصلاحات لازم صورت گیرد. در حقیقت زبان مشترک میان ما و شرکتها، کارتابل سامانه کدال است. وی بیان کرد: اطلاعاتی که شرکتها منتشر میکنند باید مطابق قوانین و استانداردهای ملی باشد و در غیر این صورت شرکتها با بازگشت اطلاعات روبهرو میشوند.
۵۰ ردیف وظیفه برای نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: برای این مدیریت حدود ۵۰ ردیف وظیفه تعریف شده است که میتوان به انجام اموری همچون زمانبندی پرداخت سودها، توقف و بازگشایی نمادها، بررسی صورت مالی و… اشاره کرد. در حقیقت وظیفه اصلی این اداره نظارت بر همه مواردی است که ناشران بر سامانه کدال منتشر میکنند. جعفری افزود: لازم به ذکر است که دستورالعمل پذیرش، دستورالعمل افشاء اطلاعات، دستورالعمل حاکمیت شرکتها از وظایف مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس بهحساب میآید.
۳،۶۰۵ شرکت تحت نظارت هستند
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران این سازمان ادامه داد: درنهایت ۶ اداره وظایف مربوط به ۳۴۴ ناشر در بورس، ۱۶۷ ناشر در فرابورس، ۲۰۲ ناشر در بازار پایه و ۱۴۱ ناشر که تنها ثبت آنها به انجام رسیده است را بر عهده دارند. وی افزود: در مجموع بالغ بر ۸۲۰ شرکت سهامی عام تحت نظر وجود دارد که هر یک از شرکتها، زیرمجموعههایی تحت کنترل دارند که تعداد آنها بهطور حدودی به ۳۶۰۵ شرکت میرسد و اطلاعات مربوط به این شرکتها در دو دوره ۶ ماهه و یکساله منتشر میشود. جعفری خاطرنشان کرد: در این مدیریت، ۴ اداره مسئولیت نظارت بر ناشران را دارند که به گروههای صنعتی و معدنی، شیمیایی و غذایی، سرمایهگذاری و استانی تقسیم میشوند، همچنین اداره میز صنعت و رتبهبندی نیز یکی از ادارهها به حساب میآید. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه توقف و رفع توقیف نمادها یکی از اقدامات این اداره بوده، بیان کرد: هیچ نمادی بیش از ۶ ماه حق بسته ماندن ندارد و مطابق آخرین دستورالعمل اگر شرکت پذیرفته شدهای بیش از این مدت بسته بماند باید به بازار پایه انتقال یابد.
ناشران بورسی رتبهبندی میشوند
جعفری خبر داد: ناشران تا پایان سال رتبهبندی میشوند. البته از سال ۱۳۹۶ این رتبهبندی انجام میشد اما در مقطعی این موضوع متوقف شد تا دستورالعملهای آن اصلاح شود. پیشبینی میشود این موضوع طی سال جاری بهصورت آزمایشی انجام و تا سال آینده بهطور رسمی صورت گیرد. وی با اشاره به اینکه پیشنویس دستورالعمل رتبهبندی شرکتها تدوین شده است، گفت: پیشبینی میشود دستورالعمل رتبهبندی ناشران تا آخر آذرماه تصویب و ابلاغ شود. این رتبهبندی بر اساس معیارهایی همچون رعایت الزامات حسابرسی در گزارشهای حسابداری، عدم تاخیر در پرداخت سود و… است.
پرداخت سود شرکتها زودتر انجام شود
ایشان همچنین گفت: شرکتها برای پرداخت سود، حداکثر ۸ ماه زمان دارند. در اصلاحیه قانون بازار سرمایه که به مجلس ارائه شد، پیشنهاد دادیم که این زمان به ۳ ماه کاهش پیدا کند. در این صورت پس از برگزاری مجمع، شرکتها ۳ ماه برای پرداخت سود به سهامداران فرصت خواهند داشت.
شرکتها دو بار در سال به سؤالات سهامداران خرد پاسخ میدهند
وی افزود: اگر شرکتها بهموقع افشای اطلاعات نکنند، به جریمه و اخطار تا استفاده از ظرفیت ماده ۱۵ قانون توسعه ابزارها و شکایت به هیئت داوری سازمان بورس و برداشت از حسابهای شرکت منجر میشود و هر تصمیمی که بر اساس ماده ۱۵ گرفته شود، قابل اجرا خواهد بود.
جعفری خبر داد: قرار است پیشنهادی ارائه کنیم که ناشران بعد از افشاء صورتهای مالی ۶ ماهه، کنفرانس پرسش و پاسخ برگزار کنند که فرق آن با مجمع این است که رأیگیری نمیشود و فقط پاسخ سوالات سهامداران خرد داده میشود و این طرح ابتدا در ۵۰ شرکت برتر طی چند روز آینده اجرا میشود و دستورالعمل آن بر روی سایت سازمان بورس و اوراق بهادار برای نظرخواهی قرار میگیرد.