شرایط برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تشریح کرد
شرایط برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت
۷ آذرماه
سبد سهام عدالت درون شرکتهای سرمایهگذاری استانی بالغ بر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است و انتظار میرود اعضای هیئت مدیره که برای شرکتهای استانی انتخاب میشوند، علاوهبر حداقلهای مدنظر سازمان بورس و اوراق بهادار برای تعیین صلاحیت، توانایی مدیریت این حجم از سرمایهگذاری را هم داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)؛ مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با برنامه صف اول شبکه خبر در خصوص شرایط برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت بیان کرد: سهام عدالت با هدف گسترش عدالت اجتماعی و توانمندسازی مردم در سال ١٣٨۵ طبق فرمان مقام معظم رهبری توزیع شد و در همان راستا چند هدف دیگر از جمله توضیح عادلانه مالکیت، مشارکت مردم در بنگاههای اقتصادی و ثروتآفرینی پایدار در کشور تعریف شد.
وی افزود: در حال حاضر بالغ بر ۵۰ میلیون نفر سهامدار سهام عدالت هستند که حدود ۲۰ میلیون نفر بهصورت مستقیم و ۳۰ میلیون نفر بهصورت غیرمستقیم از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی، سهام عدالت خود را مدیریت میکنند.
از سال ۱۳۹۹، هیئت مدیره این شرکتها تجدید نشده و همان هیئت مدیره که مدت مأموریتشان تمام شده در این شرکتها حضور دارند. با توجه به ابلاغیههای مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه دولت از مدیریت و مالکیت این شرکتها کنار رود و سهام عدالت به دست خود مردم سپرده شود، سال ۱۴۰۰ تصمیماتی توسط شورای عالی بورس و وزارت امور اقتصادی و دارایی اتخاذ شد که از برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی که اعضای هیئت مدیره آنها توسط دولت تعیین میشد، جلوگیری شود و بهدرستی هم جلوی این کار گرفته شد و مجامع این شرکتها برگزار نشد.
مهمترین قدم در راه واگذاری این مدیریت به مردم، این بود که مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت برگزار شود و هیئت مدیرهها توسط مردم انتخاب شوند. تصمیماتی که برای سرمایهگذاری منابع شرکتهای استانی اتخاذ میشود، باید توسط خود هیئت مدیره این شرکتها اتخاذ گردد. این هیئت مدیرهها جایگاه بسیار بالایی دارند از این جهت که در حال حاضر سبد سهام عدالت درون شرکتهای سرمایهگذاری استانی بالغ بر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است (و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان هم سبدی است که بهصورت مستقیم در دست مردم است) و این ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی که دست شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت است، هم سالانه سود دارد و هم میتواند عاملی برای رشد و توسعه استانها باشد. بهصورت میانگین ۲۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارایی هر استان است و در صورت مدیریت صحیح این منابع میتواند به رشد و توسعه استان کمک کند.
عشقی تصریح کرد: ما انتظار داریم اعضای هیئت مدیره که برای شرکتهای استانی انتخاب میشوند، علاوهبر حداقلهای مدنظر سازمان بورس و اوراق بهادار برای تعیین صلاحیت، توانایی مدیریت این حجم از سرمایهگذاری را هم داشته باشند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه کرد: طبیعتاً شورای عالی بورس بهصورت یکباره اختیار کل سبد سهام را به این هیئت مدیرهها نمیدهد و بهصورت تدریجی این اتفاق خواهد افتاد. ولی منابع، منابعی است که میتواند به توسعه استانها کمک کند. بنابراین شورای عالی بورس در قدم اول برای ساماندهی سهام عدالت تصمیم گرفت ترتیبات برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی داده شود و مدل اجرایی بهنحوی ترتیب داده شود که تمامی ذینفعان سهام عدالت در آن اجماع داشته باشند و کمک کنند. این کار، کار بسیار بزرگی است و برگزاری مجامع نیازمند کمک تمامی ذینفعان و افرادی است که درگیر سهام عدالت هستند.
عشقی ادامه داد: مصوبه مربوط به برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت امروز بهصورت عمومی اعلام شد و از فردا، برای انتخاب اعضای هیئت مدیره و تأیید صلاحیت این اعضا اقدام خواهد شد. با توجه به حجم کار و برخی چالشها، تصمیم گرفتیم از دو استان بهصورت آزمایشی شروع کنیم و ابتدا این دو استان مجامع خود را برگزار کنند و بعد به موازات آن، مجامع سایر شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت هم برگزار شود، بهنحویکه تا اول شهریورماه ١۴٠٣، تمامی مجامع شرکتهای استانی برگزار شود. این طولانی بودن فرآیند برگزاری مجامع به دلیل رعایت برخی زمانبندیهای قانونی برای انتشار فراخوان و تأیید صلاحیت اعضا و مهلت برگزاری مجمع از زمان انتشار آگهی مجمع است.
ایشان اعلام کرد: برگزاری مجامع ابتدا از استان زنجان و خراسان شمالی شروع خواهد شد. این دو استان از لحاظ شفافیت اطلاعاتی، شرکتهای شفافتری بوده و اطلاعات را بهموقع بارگذاری کردهاند و همکاری خوبی هم با مجموعه بازار سرمایه داشتهاند. البته بقیه استانها هم به ترتیب مجامع را برگزار خواهند کرد، اما این دو استان در مرحله اول مجامع خود را برگزار خواهند کرد.
وی افزود: مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت برای سهامدارانی است که روش غیرمستقیم را برگزیدهاند. سهامداران مستقیم میتوانند در مجامع شرکتهای سرمایهپذیر حضور داشته باشند و اعمال رأی کنند.
عشقی گفت: ازآنجاکه حدود ۳۰ میلیون نفر درگیر شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند، احتمالاً برگزاری همزمان مجامع برای اینها چالش ایجاد میکرد و به این دلیل تصمیم به برگزاری مجامع بهصورت تدریجی گرفتیم. ما در مرحله اول دو استان را انتخاب کردیم، اما در مراحل بعدی قطعاً بهصورت پشت سر هم مجامع سایر استانها برگزار خواهد شد و تلاش خواهیم کرد حتی قبل از شهریورماه، برگزاری مجامع به پایان برسد. این تصمیم با توجه به اجماعی که در شورای عالی بورس و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اتاق تعاون استانها و دادستانی داشتیم، اتخاذ شد.
وی در مورد مراحل برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت اظهار کرد: مراحل به این شکل است که در وهله اول زمان مجمع اعلام میشود (دو ماه قبل از تاریخ برگزاری مجمع) که حدود یک ماه برای اینکه اشخاصی که قصد نامزدی در هیئت مدیره این شرکتها را دارند، ثبت نام کرده و حدود یک ماه هم بحث تأیید صلاحیت حرفهای و صلاحیتهای عمومی زمان خواهد برد. بعد از آن مجمع توسط هیئت مدیره فعلی شرکتهای سرمایهگذاری استانی برگزار شده و هیئت رئیسه از بین سهامداران انتخاب میشود. با توجه به اینکه در سه سال گذشته مجامع این شرکتها تشکیل نشده، مجامع سهساله پشت سر هم باید تشکیل شود و صورتهای مالی تصویب گردد. تمامی مواردی که در مجامع عادی باید تصویب شود، در مجامع این شرکتها هم تصویب خواهد شد. نکته اینجاست که مجامع بهصورت همزمان بهصورت حضوری و الکترونیک برگزار خواهد شد و امکان رأی بر خط وجود دارد و سعی میشود ارتباط اینترنتی هم برقرار شود تا سهامداران حاضر در مجمع بهصورت الکترونیک رأی دهند که شمارش آرا هم تسهیل شود. البته ما برای تسهیل حضور مردم در مجامع، از روزهای قبل امکانی برای مراجعه مردم به سامانه شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه فراهم میکنیم تا بتوانند اعلام کنند که خودشان در مجامع رأی خواهند داد یا نماینده انتخاب میکنند، زیرا مردم میتوانند شرکتهای تعاونی شهرستانی را بهعنوان نماینده انتخاب کنند. با توجه به اینکه سال اول است و قصد داریم از پتانسیل و ظرفیت شرکتهای تعاونی شهرستانی سهام عدالت هم استفاده کنیم، اگر سهامداران عدالت در سامانه هیچیک از روشها را برای رأی انتخاب نکنند یعنی نمایندهای تعیین نکنند، شرکت تعاونی شهرستانی سهام عدالت بهعنوان نماینده آنان در مجمع حضور پیدا خواهد کرد تا حق رأی این افراد نسوزد، مشروط بر آنکه شرکتهای تعاونی شهرستانی شرایط حضور در مجمع به نمایندگی از سهامداران را داشته باشند و بر اساس مقررات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حد نصاب ۲۰ درصد را برای مجامع خود داشته باشند.