استقلال بورس را به رسمیت میشناسیم
رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست هماندیشی با فعالان بازار سرمایه
استقلال بورس را به رسمیت میشناسیم
۲۱ مهر
رئیس مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه نیازمند ارتباط مداوم با صاحبنظران بازار سرمایه هستیم، گفت: ما باید با رویکرد تأمین مالی بخش تولید از طریق بازار سرمایه، قانون بودجه سالانه و برنامه هفتم توسعه را تدوین کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه (سنا)، محمدباقر قالیباف در نشست هماندیشی عصر روز یکشنبه، ۲۰ مهرماه با فعالان بازار سرمایه ضمن خیرمقدم به افرادی که با هویت حقیقی و حقوقی در بازار مهم بورس حضور دارند، گفت: در جلسات حضوری باید مسائل سرمایهگذاران بازار سرمایه هر از چند گاهی مطرح و بررسی شود و از سوی دیگر ارتباطات بهصورت ممتد برای تبادل نظرات برقرار باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در توضیح پیشنهادها و نظرات خود پیرامون بازار سرمایه، افزود: از سالهای گذشته در قرارگاه سازندگی پروژههای بزرگ را پیگیری میکردم و در شهرداری تهران نیز به بورس و پیچیدگیهای آن توجه داشتهام، لذا در این زمینه سابقه ذهنی از دهههای ۷۰ و ۸۰ و بهخصوص دهه ۹۰ بهصورت پیچیده و تخصصی دارم و به خاطر نوع مدیریت و کار، علاقهمند به این مبحث هستم و به نظر میرسد در هر تصمیم مدیریتی باید ابتدا محیط استراتژیک و عوامل و عناصر آن را بشناسیم.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم فکر کنیم که در یک محیط طبیعی و نرمال هستیم و اطمینان داشته باشیم که تصمیمات ما بهدرستی اجرا میشود، ما در وضعیت خاص کشور بهویژه ازنظر رشد اقتصادی قرار داریم و با رشد اقتصادی منفی در حوزههای مختلف روبهرو هستیم. ما نمیتوانیم بحث تحریم را نادیده بگیریم و در ارتباط با مباحث پولی و اثرات آن بیتوجه باشیم. بخشهای مختلف ازجمله تولید، صنعت، تکنولوژی، بازار کار، پول و سرمایه مشکلات خاص خود را دارد و ما باید از جوانب مختلف آنها را بشناسیم.
نقدینگی و جهتدهی به آن دو مقوله متفاوتاند
قالیبـاف یـادآور شـد: در حـوزه مدیریــت و سیاستگذاری درگیر بتپرستی و غربزدگی شدیم و بر همین اساس در حوزه ارز، تجارت خارجی و تأمین بودجه دولت با مشکلاتی مواجه هستیم. ما میخواهیم کسری بالای ۲۰۰ هزارمیلیاردی بودجه دولت را در یک سال بهنوعی در اقتصاد کشور حل کنیم، لذا باید همه جوانب را در نظر بگیریم و نمیتوانیم ناترازی در حوزه بانکها را نادیده بگیریم.
رئیس قوه مقننه در ادامه اظهار کرد: ما باید موضوع نقدینگی و جهتدهی آن را بررسی کنیم، زیرا جذب نقدینگی از یکسو و جهتدهی آن بحث دیگری است که نیازمند بررسیهای بیشتری است.
وی تأکید کرد: ما نیازمند ارتباط مداوم با صاحبنظران در حوزه بازار سرمایه هستیم تا بتوانیم یک محیط استراتژیک را با فهم مشترک و اتفاقنظر تنظیم و ایجاد کنیم. مباحث مختلف در حوزه نقدینگی، کد معاملاتی سهامداران و مباحث ستادی و سیاستگذاری باید تحلیل شود. این تحلیلها آینده را روشن میکند و ما متوجه استقلال بورس خواهیم شد لذا درک میکنیم که استقلال بورس به چه معناست و انگشت در چشم بورس نمیکنیم.
بورس، موجودی زنده، فعال و فوق هوشمند است
قالیباف بابیان اینکه بورس مانند موجودی زنده، فعال و فوق هوشمند است، گفت: ما باید در این حوزه به این فهم مشترک برسیم که بازار سرمایه در برابر کوچکترین موضوعات عکسالعمل نشان میدهد. در ارتباط با تعریف بورس مطلوب نیز میتوان حداقل به مبحث نقدشوندگی اشاره کرد و در تحلیلهای خود به آن توجه داشت. نقدشوندگی مهمترین ویژگی بازار سرمایه است و نباید آن را مخدوش کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با یادآوری رویکردهای مجلس یازدهم مبنی بر شفافیت، هوشمندی، مردمیسازی و کارآمدسازی، افزود: این متغیرها را باید در ارتباط با بازار سرمایه نیز موردتوجه قرار داد و اگر گفته میشود ورود مستقیم مردم به این بازار آسیب جدی میرساند ما با لحاظ متغیر مردمیسازی باید مسیر را بهنوعی تعریف و ساماندهی کنیم که مردم دخیل باشند تا به سمت پروژهمحوری و تأمین مالی بخشهای تولیدی از بازار بورس برویم بنابراین هدفگذاری کلی در این حوزه باید موردتوجه قرار گیرد.
وی با تأکید بر ارتباط مداوم با صاحبنظران حقیقی و حقوقی بازار سرمایه، عنوان کرد: ما همچنین باید در حوزه برنامهریزی برش یکساله را تا پایان دولت فعلی در نظر داشته باشیم و به دولت در این بخش کمک کنیم تا مردم آسیب کمتری در این شرایط اقتصادی ببینند.
قالیباف با اشاره به قانون بودجه سال ۱۴۰۰، تصریح کرد: صاحبنظران این حوزه باید طی یک ماه آینده پیشنهادهای خود را به مجلس ارائه دهند تا ما بتوانیم در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ نکاتی را لحاظ کنیم. ما همچنین در سال ۱۴۰۰ با استقرار دولت سیزدهم باید برنامه هفتم توسعه را تصویب کنیم. در برنامههای قبل مانند برنامه ششم توسعه به موضوعات محیط داخلی، تحریم، بازار سرمایه، اقتصاد و فرصتها و تهدیدها پرداخته نشده و دولت آرزوهایی را تبدیل به برنامه کرده که در آن گم هستیم، ازاینرو ما مصمم هستیم در برنامه هفتم توسعه احکامی تصویب شود که تحول اقتصادی را به دنبال داشته باشد.
ضرورت توجه به تأمین مالیِ بخش تولید از بورس
وی ادامه داد: اولین گام تحول اقتصادی، ثبات در اقتصاد است و ما در برنامه هفتم توسعه باید با برنامهریزیهای ملی، منطقهای، استانی و محلی پیشگامهای ثبات در اقتصاد را تعبیه کنیم. ما باید با رویکرد تأمین مالی بخش تولید از طریق بازار سرمایه، قانون بودجه سالانه و برنامه هفتم توسعه را تدوین کنیم.
رئیس قوه مقننه با تأکید بر استقلال بازار سرمایه، گفت: تدوین برنامه هفتم توسعه بدون توجه به پیشنهادات صاحبنظران اقتصادی مشکلاتی را رقم میزند که در برنامههای سوم تا ششم توسعه شاهد آن بودیم. در خوشبینانهترین حالت ممکن هیچکدام از برنامههای توسعه نتوانستند بیش از ۳۰ درصد اجرا شوند. از سوی دیگر، ما باید به استراتژیبخشی توجه کنیم و در همه موضوعات، ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی و دفاعی را مدنظر قرار دهیم. در ارتباط با بورس نیز باید به مسائل اجتماعی، سیاسی، امنیتی و حتی محیط زیستی توجه شود.
رئیس نهاد قانونگذاری با تأکید بر نقش صداوسیما در این حوزه گفت: صداوسیما باید برنامههایی را مانند برنامه «میدان» تولید کند تا اطلاعات لازم در حوزه سرمایه و بازار بورس به مردم ارائه شود؛ در غیر این صورت جهش تولید اتفاق نمیافتد.
وی یادآور شد: ما در جلسات مختلف برنامهریزی و سیاستگذاری ازجمله شورای عالی اقتصاد موضوعات موردنظر فعالان بازار سرمایه را با حساسیت پیگیری خواهیم کرد و حتماً استقلال بورس را به رسمیت میشناسیم. نظرات کارشناسی را نیز در کمیسیونها و واحدهای تخصصی مطرح و در حوزه نظارت و قانونگذاری دنبال خواهیم کرد.