نقش محوری بازار سرمایه در تأمین مالی اقتصاد
وزیر امور اقتصادی و دارایی در برنامه نگاه یک سیما بیان کرد
نقش محوری بازار سرمایه در تأمین مالی اقتصاد
۲ آذر
وزیر امور اقتصادی و دارایی از تحقق ۱۰۰ درصدی درآمدهای مالیاتی پیشبینیشده در هفت ماه امسال خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، فرهاد دژپسند با حضور در برنامه «نگاه یک» با اشاره به اثرات سوء اقتصادی ناشی از شیوع بیماری کرونا افزود: باید تلاش کنیم تا زنجیره تکثیر این ویروس را قطع کنیم.
دژپسند همچنین به اهمیت اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی اشاره و اضافه کرد: از سال ۱۳۹۲ که این سیاستها ابلاغ شد هر قدر زمان میگذرد، بیشتر به کارساز بودن این سیاستها پی میبریم.
وی افزود: این سیاستها دامنه کاملی را پوشش میدهند و رویکردهایی که در آن وجود دارد از جمله مردمبنیان شدن، عدالتبنیانی، دانشبنیانی، برونگرایی و درونزایی، منظومه کاملی را شکل میدهند.
وزیر امور اقتصادی با بیان اینکه در شرایط جنگ تحمیلی اقتصادی و کرونا هستیم، گفت: کرونا بهشدت دنیا را از نظر اقتصادی متأثر کرده است، اما خوشبختانه توانستیم مانع از تحقق اهداف دشمنان شویم. دژپسند با اشاره به اینکه همه بندهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی اجرا شده است، اضافه کرد: در شرایطی که با جنگ تحمیلی اقتصادی مواجه هستیم، آن بنیانها باید بهگونهای شکل پیدا کند که آسیبپذیری کم شود و تابآوری افزایش یابد.
دژپسند ادامه داد: دو سال پیش در ۱۳ آبان سال ۱۳۹۷، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد میخواهد در مدت سه ماه، نظام ایران را تغییر دهد، اما ۲۴ ماه از این اعلام گذشته و اتفاقی نیفتاده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: با این جنگ تحمیلی اقتصادی، مشکلاتی بر مردم تحمیل شد و تک تک آحاد جامعه ایران با این مشکلات دست و پنجه نرم کردند، واردات دارو با مشکلاتی مواجه شد و سختی را بر مردم تحمیل کرد، اما بهعلت تلفیق مردمبنیانی و دانشبنیانی، دشمن نتوانست به اهداف خود برسد.
دژپسند اضافه کرد: در ۷ ماه پارسال، ۲۷ هزار میلیارد تومان از منابع تنخواه استفاده کرده بودیم، اما این رقم در مدت مشابه امسال بهعلت افزایش تابآوری و مردمبنیانی با کاهش ۱۵ هزار میلیارد تومانی به ۱۲ هزار میلیارد تومان رسید.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: بسیاری از مؤدیهای مالیاتی، احساس مسئولیت کردند؛ بنابراین، مالیات بهخوبی محقق شد و هفت دوازدهم امسال ۱۰۰ درصد محقق شد.
دژپسند با بیان اینکه با اصلاح روشهایی توانستیم هزینهها را کنترل کنیم، گفت: روش تأمین مالی از طریق مراجعه به مردم از جمله فروش اوراق، کمک زیادی به ما کرده است و در ۷ ماه امسال از محل اوراق، ۱۱۷ هزار میلیارد تومان درآمد و تأمین مالی داشتیم که از این رقم، ۹۰ هزار میلیارد تومان از طریق فروش اوراق بوده است.
وی واگذاری اموال دولتی را از دیگر روشهای تأمین مالی دولت برشمرد و اضافه کرد: صندوقهای قابلمعامله (ETF) و فروش داراییهای دولت به آحاد مردم با کارت ملی و بهصورت برابر از جمله این روشها بود که حدود ۵ و نیم میلیون نفر در خرید این صندوقها مشارکت کردند و مردم با این روش صاحب سهام و دارایی شدند و توزیع عادلانه ثروت انجام شد.
دژپسند گفت: استفاده از این روشها موجب شد که تاکنون بودجه کشور بهگونهای مدیریت شود تا بسیاری از نگرانیهای اقتصاددانان برطرف شود.
جذب ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در ۷ ماه امسال توانستیم حدود سه میلیارد و هشتصد میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی را جذب کنیم که در مدت یک تا ۲ سال اجرایی میشود.
دژپسند در ادامه برنامه «نگاه یک» با اشاره به اینکه تورم در اقتصاد کشورمان، علل مختلفی از جمله فشار تقاضا، جهش هزینهها و انتظارات داشته است، افزود: در برخی موارد هر سه این موارد با هم بوده است، اما اکنون علت عمده تورم ناشی از افزایش هزینههاست.
وی با بیان اینکه حدود ۸۰ تا ۸۷ درصد واردات شامل کالاهای واسطهای، مواد اولیه و ماشینآلات بوده است، ادامه داد: زمانی که این کالاها متأثر از نرخ ارز، دچار افزایش و جهش قیمتی میشوند، این موضوع به فرآیند تولید منتقل میشود و هزینههای تمامشده تولید را افزایش میدهد و در نهایت، قیمت تمامشده کالا بالا میرود.
دژپسند اضافه کرد: کوچ نقدینگی به بازار سکه و ارز هم موجب افزایش نرخها میشود.
وی گفت: همه توان دشمن صرف شد تا نتوانیم صادرات نفتی و غیرنفتی را انجام دهیم و در صورت انجام صادرات نتوانیم منابع مالی آن را وارد کشور کنیم. در کنار این موضوع، متأسفانه در برخی مواقع سفتهبازان به فضای نااطمینانی دامن زدند.
وی اضافه کرد: خوشبختانه صادرکنندگان کشورمان در جبهه اقتصادی خارجی ما خوب کار کردند و ارز بسیاری را وارد کشور کردند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه بخشهای خصوصی در شرایط تحریم کنونی بازیکن اصلی ما هستند، گفت: برخی افراد از موقعیت کنونی سوءاستفاده کردند که با آنها برخورد شده است و با بقیه افراد متخلف هم برخورد لازم انجام میشود.
دژپسند با اشاره به اینکه مردم در حال تحمل مشکلات ناشی از افزایش قیمتها هستند، اضافه کرد: باید کمک کنیم تا این شرایط مدیریت شود و کندکردن شتاب افزایش قیمتها، دغدغه اصلی مسئولان است و تا حدی در این زمینه موفق بودیم، اما هنوز رضایتبخش نیست.
وی با اشاره به اینکه بستن پیمانهای دوجانبه و چندجانبه در دست پیگیری است، گفت: فاصله گرفتن از دلاریزه شدن در گروی توسعه شرکتهای دانشبنیان و ایفای نقش محوری توسط آنها در اقتصاد است. در کنار آنها باید از امکانات و داراییها، بهینه استفاده کنیم و مبنای رشد را بهگونهای سازمان دهیم که به استفاده بهینه از عوامل تولید داخل کشور منتهی شود. البته این بهمعنای حصارکشیدن دور کشور نیست و باید از انتقال فناوریها به داخل کشور استفاده کنیم.
دژپسند با بیان اینکه برای جهش تولید و اتکا به داخل باید فضای کسبوکار را بهبود ببخشیم، گفت: باید سرمایهگذاری در تولید را تسهیل کنیم. در گذشته، ثبت و تأسیس یک شرکت، ۷۳ روز طول میکشید، اما اکنون این زمان به ۷۳ ساعت کاهش یافته است و حتی موردی داشتیم که در مدت ۲۰ دقیقه شرکت خود را تأسیس کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به اینکه چرا کاهش ارزش پول ملی اتفاق افتاده است، گفت: بانک مرکزی تلاش بسیاری کرده است تا همه حفرههای درز و نشت منابع را ببندد و مانع افزایش پایه پولی شود؛ در عین حال، الزامات مدیریتی و برخی از محدودیتها وجود داشته است.
دژپسند با تأکید بر اینکه از منابع صندوق برای تأمین بودجه و پرداخت حقوق استفاده نشده است، افزود: امسال فقط ۴ درصد از منابع این صندوق را برداشت کردیم. برای مبارزه با کرونا حدود یک میلیارد یورو از منابع این صندوق برداشت شده است.
نقش محوری بازار سرمایه در تأمین مالی اقتصاد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه تلاش کردیم بازار سرمایه نقش محوری خود را در تأمین مالی اقتصاد، ایفا کند، گفت: در کل پارسال از بازار سرمایه ۲۶۴ هزار میلیارد تومان تأمین مالی کردیم، اما این رقم فقط در شش ماه نخست امسال ۳۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
وی با اشاره به اینکه بازار سرمایه ظرفیت بالایی در تأمین مالی دارد، ادامه داد: تلاش دولت و بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی است.
وزیر اقتصاد در ادامه تصریح کرد: اصلاح قانون مالیات مستقیم از دیماه ۹۷ شروع شده است. در طرح اصلاح قانون مالیات مستقیم، ساماندهی معافیتها، مالیات بر مجموع درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه و هوشمندسازی مالیات دیده شده است. راههای فرار مالیاتی را با روشهای گوناگون میبندیم، اما ۴۰ درصد ارزشافزوده، معاف از مالیات است.
دژپسند گفت: اگر بتوانیم طرحهای هوشمندسازی را در عرصه مالیات به سرانجام برسانیم بسیاری از فرارهای مالیاتی بهصورت خودکار مسدود خواهد شد، ولی هوشمندسازی نیازمند زمان است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره تأمین کسری بودجه دولت افزود: وزارت اقتصاد در سال گذشته جزء اولین دستگاههایی بود که پیشنهاد ایجاد تسهیلات در حوزه مالیات را بهخاطر کرونا داد که البته حداکثر تسهیلات را در حد توان اعمال کرد و طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، پرداخت برخی از تسهیلات در یک تا دو ماه آینده تمدید شد.
وی ادامه داد: درآمد مالیاتی که بهصورت هفت دوازدهم بوده هماکنون ۱۰۰ درصد آن محقق شده است، زیرا وصول مطالبات معوق را پیگیری کردیم که بر اساس آن از شورای هماهنگی اقتصادی مجوزی را اخذ کردیم تا بتوانیم با بخشودگی قسمتی از جرائم مالیاتی و با ایجاد انگیزه در پرداخت مالیات، مطالبات را دریافت کنیم.
دژپسند افزود: در تفاهمنامه امسال با اتاق اصناف، تسهیلات بیشتری را قائل شدیم و نرخهای مالیات را کمتر کردیم و همچنین از فناوری هم در این زمینه استفاده کردیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: سرمایهگذاریهایی در سالهای اخیر در جهت مکانیزه کردن نظام مالیاتی انجام شده است و در حال حاضر بخش قابلتوجهی از رشد مالیاتی ناشی از سامانه فناوری مالیاتی است. بخش دیگر تأمین بودجه از طریق فروش اوراق و داراییها است.
قابلتوجهی از رشد مالیاتی ناشی از سامانه فناوری مالیاتی است. بخش دیگر تأمین بودجه از طریق فروش اوراق و داراییها است.
بازپرداخت تمام اوراق خزانه در موعد مقرر
وی تصریح کرد: تاکنون بازپرداخت اوراق خزانه یک روز هم به تأخیر نیفتاده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره واگذاری داراییهای دولت هم گفت: در حال حاضر تمام خصوصیسازیها بهصورت شفاف در بورس انجام میشود. در سال گذشته از محل خصوصیسازی، ۶ هزار میلیارد تومان درآمد داشتهایم، اما در ۶ ماهه ابتدایی امسال ۳۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد از این بخش داشتهایم.
دژپسند ادامه داد: در صندوقهای قابلمعامله(ETF)، بین همه مردم بهنوعی توزیع ثروت میکنیم و همچنین تأمین مالی دولت را هم انجام میدهیم.
بورس؛ بهترین مکان برای تأمین مالی بنگاهها
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: در شرایط اقتصادی ایران، توجه به بازار سرمایه اجتنابناپذیر است.
وی با اشاره به اینکه بانکها در مقام تأمینکننده منابع مالی کوتاهمدت بنگاههای کوچک هستند، گفت: در گذشته، افرادی که نیاز به تأمین مالی داشتند به بانکها مراجعه میکردند، در صورتی که شرایط باید به گونهای باشد که حتی بنگاههای بزرگ برای تأمین مالی و سرمایه درگردش خود کمکم به بازار سرمایه هدایت شوند.
دژپسند تصریح کرد: بازار سرمایه تنها فروش سهام نیست و سعی کردیم نیازمندیهای قانون را برای گسیل بنگاهها به بازار سرمایه تأمین کنیم تا بنگاهها بهترین مکان برای تأمین مالی را بورس بدانند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه به بنگاههای بزرگ پیشنهاد تأمین مالی از طریق بازار سرمایه را میدهیم، گفت: تأمین مالی از طریق شرکتپروژه و تشکیل شرکتهای سهامی عام در مقیاس بزرگ امکانپذیر است.
وی افزود: در حال حاضر یک طرح بزرگمقیاس داریم که در این طرح ۸۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز است که تأمین مالی آن از طریق بازار سرمایه و پذیرهنویسی صورت میگیرد.
تحلیل بازار سرمایه، بدون حواشی سیاسی
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه نباید بازار سرمایه را کوتاهمدت ببینیم گفت: نگاه به بازار سرمایه باید میانمدت و بلندمدت باشد و همچنین تحلیل بازار سرمایه باید بدون حواشی سیاسی باشد.
دژپسند با اشاره به اینکه بازار سرمایه دارای دو جزء بازار سهام و بازار بدهی است، گفت: اوراق را در بازار بدهی میفروشیم و البته بینیاز از فروش اوراق بدهی نیستیم و دولت به حمایت از بازار سرمایه همیشه نیاز دارد، مخصوصاً زمانی که به سمت غیر نفتی کردن بودجه و اقتصاد فعال پیش میرویم، بازار سرمایه نقش مهمی دارد.
وی تصریح کرد: رفتار حقوقیها در بازار سرمایه دو بخش دارد: اول، زمانی که بازار با تقاضا روبرو بوده است که در انی صورت حقوقیها باید سهامشان را عرضه میکردند و اگر عرضه نمیکردند باید با آنها برخورد میشد و دوم، زمانی که مردم به هر دلیلی اقدام به فروش سهام خود کردند که در انی حالت حقوقیها نباید عرضه کنند و به ریزش بازار سرمایه دامن بزنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: با مصوبه دولت، دستگاهها باید میزان شناوری را به ۲۵ درصد برسانند که این یک مصوبه طلایی از دیدگاه فعالان بازار سرمایه است. دژپسند ادامه داد: بهخاطر اینکه فضای بازار سرمایه دچار ناآرامی نشود، خیلی از خبرها را رسانهای نمیکنیم، اما در حال حاضر مدیرانی را توبیخ کردیم و برای مدیرانی جریمههای سنگین در نظر گرفتیم و مدیرانی را یک دوره ۶ ماهه سلب صلاحیت کردهایم و ما از همه ابزار خودمان استفاده میکنیم و در بعضی مواقع معاملات را باطل کردیم.
وی افزود: صیانت در بازار سرمایه یعنی نهادگذاریها و ریلگذاریها متناسب با شرایط صورت پذیرد و زمانی که بازار سهام در حال ریزش بود ما اوراق تبعی را مطرح کردیم که یک نوع حمایت قاطع از سهامداران است.
تعداد بازارگردانها در حال افزایش است
دژپسند تصریح کرد: یکی از کارهای مدرن که بازار سرمایه نیاز داشت، وجود بازارگردانها برای شرکتها بود و در بورس ۳۲۰ شرکت داریم و تعداد بازارگردانها در حال افزایش است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: تعداد شرکتهای خصوصی که جایگاه بازار سرمایه را درک کردند و برای تأمین مالی از بازار سرمایه اعلام آمادگی کردند افزایش پیدا کرده است که در صورت پایداری مستمر، از جهشها و ریزشهای هیجانی جلوگیری میشود.
وی افزود: شرکتهایی که به این واقعیت پی بردند که از طریق بازار سرمایه تأمین مالی کنند، در حال حاضر حدود ۲۰۰ شرکت هستند.
عرضه دارا سوم در آینده نزدیک
وزیر اقتصاد افزود: دارا سوم، ادامه سهام دولت در سه بانک تجارت، ملت و صادرات است که در آینده نزدیک عرضه خواهد شد. در عین حال، امسال موفق شدیم اولین شرکت دانشبنیان را وارد بورس کنیم.