خانه گزارش آماری گزارش عملکرد عملکرد ‌صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مهر‌ماه ۱۴۰۲
عملکرد ‌صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مهر‌ماه ۱۴۰۲

عملکرد ‌صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مهر‌ماه ۱۴۰۲


بازارهای مالی مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری هستند و بیشتر افراد جامعه تمایل دارند پس‌اندازها و ثروت خود را در این بازارها سرمایه‌گذاری کنند؛ اما مسئله اساسی، عدم آشنایی همه اقشار جامعه با این بازارها است که در بسیاری از موارد اگر به‌صورت شخصی اقدام به سرمایه‌گذاری کنند و از مشاوران مالی کمک نگیرند، ممکن است متحمل زیان‌های جبران‌ناپذیری شوند. البته به‌دلیل هزینه‌های نسبتاً بالا، استفاده از خدمات مشاوران مالی برای مبالغ جزئی، مقرون‌به‌صرفه نخواهد بود. در این شرایط بهترین راه‌حل، استفاده از واسطه‌های مالی است که آنها منابع مالی خرد سرمایه‌گذاران را جمع‌آوری کرده و بعد از یک کاسه کردن آن، به منابع مالی هنگفتی دست پیدا می‌کنند و با استفاده از تخصص افراد حرفه‌ای و باتجربه در زمینه سرمایه‌گذاری، این منابع را به سمت بازارهای مالی هدایت می‌کنند و بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری را برای سرمایه‌گذاران خود انتخاب و سود حاصله را به نسبت آورده سرمایه‌گذاران بین آنها تقسیم می‌کنند. یکی از این واسطه‌های مالی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری انواع مختلفی دارند که این تنوع می‌تواند انواع سلیقه‌های سرمایه‌گذاری را با انواع ریسک‌پذیری و بازده موردانتظار پوشش دهد. صندوق‌های سرمایه‌گذاری بر اساس ترکیب دارایی در سه گروه صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی، با درآمد ثابت و مختلط قرار می‌گیرند که از نظر الزامات سرمایه‌گذاری ابلاغ‌شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار، با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین از نظر نوع سرمایه‌گذاری، به دو دسته صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر صدور و ابطال و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله در بورس تقسیم‌بندی می‌شوند. علاوه بر صندوق‌های یادشده، صندوق‌های سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی نیز در بازار سرمایه ایران مشغول فعالیت هستند. در این گزارش، با استفاده از داده‌ها و اطلاعات سامانه رسام، به ارائه وضعیت و عملکرد این صندوق‌ها که در بازار سرمایه ایران فعال هستند، پرداخته شده است.

ترکیب و ارزش دارایی‌های ‌صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مهر‌ماه

طی مهر‌ماه ۱۴۰۲، کل ارزش خالص دارایی‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری تقریباً با ۵۲ هزار میلیارد ریال افزایش، به مبلغ ۸,۱۸۷ هزار میلیارد ریال رسید. بیشترین افزایش ریالی در ارزش خالص دارایی‌ها مربوط به صندوق‌های با درآمد ثابت بوده که نسبت به ابتدای ماه، حدود ۹۷ هزار میلیارد ریال معادل ۲/۵ درصد افزایش یافته ‌است. صندوق‌های بازارگردانی نیز تقریباً با ۶۰ هزار میلیارد ریال کاهش معادل منفی ۳/۵ درصد، بیشترین کاهش ریالی در ارزش خالص دارایی‌ها را در میان صندوق‌های سرمایه‌گذاری ثبت کرده‌اند.

نمودار ۲، روند تغییرات کل ارزش خالص دارایی‌های همه صندوق‌های سرمایه‌گذاری را در طول مهرماه ۱۴۰۲ بر حسب میلیارد ریال نشان می‌دهد. نتایج نشان‌دهنده نوسانات قابل‌ملاحظه در مجموع ارزش خالص دارایی‌های‌ صندوق‌ها در این ماه است.

 صندوق‌های سرمایه‌گذاری مجموعاً ۳۲ درصد از منابع مالی خود را در سهام، ۳۳ درصد را در اوراق مشارکت، ۳۰ درصد را در سپرده‌های بانکی و وجه نقد و حدود ۶ درصد را در سایر دارایی‌ها، سرمایه‌گذاری کرده‌اند. در نمودار ۳، ترکیب دارایی‌های تحت مدیریت صندوق‌های سرمایه‌گذاری نشان داده‌ شده است.

بررسی عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری
در جدول‌های ۱ تا ۴، صندوق‌های سرمایه‌گذاری با بیشترین بازدهی در هر گروه از صندوق‌های با درآمد ثابت، سهامی، مختلط و قابل‌معامله در بورس ارائه شده است. از بین صندوق‌های با درآمد ثابت، صندوق «ثبات نوید» بیشترین بازدهی را کسب کرده است. بازدهی این صندوق در مهر‌ماه ۱۴۰۲ برابر با ۳/۱۱ درصد بوده است. از زمان تأسیس این صندوق کمتر از یک سال گذشته است.

صندوق سرمایه‌گذاری «مشترک نوید انصار» با ۰/۰۱ درصد، بیشترین بازدهی را در میان صندوق‌های سهامی در مهرماه کسب کرده است. بازدهی سالانه این صندوق حدود ۱۰۲ درصد بوده است.

در مهر‌ماه ۱۴۰۲، صندوق «مشترک گنجینه مهر» با بازدهی ۰/۲ درصدی، بیشترین بازدهی را در میان صندوق‌های مختلط داشته است. بازدهی یک سال گذشته این صندوق ۶۱ درصد بوده است.

صندوق تازه‌تأسیس «طلوع تدبیر پایا» با بازدهی ۵/۱ درصدی، بیشترین بازدهی را در میان صندوق‌های قابل‌معامله در بورس طی مهر‌ماه ۱۴۰۲ داشته است.

در بخش بعدی، میانگین بازده صندوق‌های سهامی با بازده شاخص‌ کل بورس و شاخص کل فرابورس طی مهر‌ماه ۱۴۰۲ مقایسه شده است. همانطورکه در نمودار ۴ مشاهده می‌شود، صندوق‌های سهامی نسبت به شاخص کل بورس و شاخص کل فرابورس عملکرد ضعیف‌تری داشته‌اند.

وضعیت ورود و خروج نقدینگی در صندوق‌های سرمایه‌گذاری

ورود پول به کل صندوق‌ها (به‌واسطه صدور واحدهای سرمایه‌گذاری) طی مهر‌ماه ۱۴۰۲، تقریباً ۹۱۵ هزار میلیارد ریال و خروج پول از کل صندوق‌ها (به‌واسطه ابطال واحدهای سرمایه‌گذاری) نیز حدود ۸۳۳ هزار میلیارد ریال بوده است. بنابراین، خالص ورود سرمایه‌ به کل صندوق‌های سرمایه‌گذاری در مهر‌ماه بیش از ۸۱ هزار میلیارد ریال بوده است. بیشترین خالص ورود پول به صندوق‌های سرمایه‌گذاری حدود ۵۴ هزار میلیارد ریال و مربوط به صندوق‌های با درآمد ثابت و بیشترین خالص خروج پول از آنها تقریباً ۲۲ هزار میلیارد ریال و مربوط به صندوق‌های سهامی بوده است. نمودار ۵، ورود پول به کل صندوق‌ها و خروج پول از آنها را به‌واسطه صدور یا ابطال واحدهای سرمایه‌گذاری طی مهر‌ماه ۱۴۰۲ نشان می‌دهد.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *