خانه الفبای بورس نوبل اقتصادی نوبلیست‌های مالی
نوبلیست‌های مالی

نوبلیست‌های مالی


 

جایزه نوبل معتبرترین جایزه علمی است که به یک دانشمند تعلق می‌گیرد. جایزه نوبل در سال ۱۸۹۵، به وصیت کارخانه‌دار و شیمیدان سوئدی، آلفرد نوبل که بیشتر او را به دلیل ابداع دینامیت می‌شناسند، پایه‌گذاری شد. در سال ۱۹۰۱ میلادی، نخستین جوایز بنیاد نوبل اهدا شد. طبق وصیت وی، پنج جایزه به‌طور سالانه در رشته‌های فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح به افرادی تعلق می‌گیرد که بیشترین خدمت را به بشر کرده باشند. ماهنامه بورس در هر شماره خود یکی از نوبلیست‌های اقتصادی که موضوع پژوهش آنها مرتبط با بازارهای مالی بوده را به مخاطبان گرامی معرفی می کند. منبع این نوشته برگرفته از کتاب «برندگان جایزه نوبل اقتصاد» ترجمه دکتر سید محمد هاشمی نژاد است .

 

میرون شولز
Myron S Scholes
سال دریافت جایزه : ۱۹۷۷
سال تولد: ۱۹۴۱
تابعیت: آمریکا( م . کانادا)
دانشگاه: USA, Greenwich, CT Long Term Capital Management
دریافت جایزه به‌پاس: توسعه یک روش برای تعیین مقادیر مشتق‌ها، فرمول بلک شولز ۱ (به همراه فیشر بلک ۲ که دو سال قبل از اعطای جایزه درگذشت). این روش تسهیل‌کننده شیوه ارزیابی اقتصادی در بسیاری نواحی است. همچنین دستورالعمل های مالی جدیدی را به وجودآورده و مدیریت مؤثرتر ریسک در اجتماع را تسهیل کرده است.

شرح‌حال
میرون شولز در اول ژوئیه سال ۱۹۴۱ در شهر تیمینس واقع در انتاریو کانادا چشم به جهان گشود. تا سن ۱۰ سالگی در همین شهر بود و سپس به همراه خانواده به همیلتون واقع در ۶۵۰ کیلومتری جنوب زادگاه اولیه نقل‌مکان کردند. میرون دانش‌آموز خوبی بود و در میان همکلاسی‌های خود همیشه جزو بهترین‌ها محسوب می شد؛ اما چند سالی از ورود به همیلتون نمی‌گذشت که مادرش براثر ابتلا به سرطان جان سپرد.
این واقعه دردناک چند روز پس از شانزدهمین سالگرد تولد میرون رخ داد؛ اما روزهای تلخ میرون به همین‌جا ختم نشد. هر دو چشم میرون براثر نوعی بیماری، بینایی خود را تا حد زیادی از دست دادند به‌طوری‌که او قادر نبود به‌آسانی تکالیف خود را به‌جا آورد. ازاین‌رو خود را عادت داد تا مطالب را با شنیدن به خاطر بسپارد و در این کار نیز موفق بود. سرانجام در سن ۲۶ سالگی با عمل پیوند قرنیه بینایی خود را بازیافت. او به اقتصاد به‌خصوص سرمایه‌گذاری علاقه‌مند بود.
ازاین‌رو کتب بسیاری درزمینه سرمایه‌گذاری موفقیت‌آمیز و فروش مطالعه می‌کرد. او با ورود به دانشگاه مک مستر همیلتون و تحت راهنمایی‌های استاد پروفسور مک‌آیور با آثار «جورج استیگلر» و «میلتون فریدمن» دو تن از اساتید به‌نام اقتصاد و برندگان اقتصاد نوبل آشنا شد.
در سال ۱۹۶۲ پس از فراغت از تحصیلات کارشناسی اقتصاد در مؤسسه انتشاراتی علوی خود مشغول به کار شد، اندکی بعد وارد دانشگاه شیکاگو شد تا در مقطع کارشناسی ارشد تحصیلات خود را ادامه دهد. میرون که شیفته مطالعه و تحقیق بود در مدتی کوتاه موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته اقتصاد شد و بلافاصله در همین دانشگاه در مقطع دکترا رشته اقتصاد مالی را برگزید.
میرون رساله دکترای خود را در زمینه رابطه حسابداری و اقدامات موردنظر بازار در خصوص ریسک سرمایه‌گذاری تهیه کرد و در سال ۱۹۶۸ پس از ارائه این رساله به دریافت دکترای اقتصاد نائل آمد. دانشکده مدیریت اسلو دکتر شولز را به‌عنوان استادیار گروه اقتصاد جهت تدریس سرمایه‌گذاری برگزید.
به‌واسطه روابط خوبی که با اساتید دیگر داشت دکتر شولز فعالیت تحقیقاتی و مطالعاتی خود را گسترش داد. در همین دانشکده بود که با رابرت مرتون آشنا شد. دکتر شولز به همراه دکتر مرتون و دکتر فیشر بلک شاخه قیمت‌گذاری دارایی را محور مطالعات خود قرار دادند و سرانجام مدل جدیدی از نحوه قیمت‌گذاری دارایی سرمایه‌ای را ارائه کردند. در سال ۱۹۶۳ میلادی دکتر شولز به دانشکده بازرگانی دانشگاه شیکاگو رفت و در کنار تدریس دانشجویان، مطالعه بر روی آثار مالیات‌بندی سهام بر اساس قیمت اسناد بهادار آغاز کرد که نتیجه آن انتشار سه‌ مقاله باهمت مشترک مرتون میلر و فیشر بلک بود.
بین سال‌های ۱۹۷۳-۱۹۸۰ با مرکز تحقیقات قیمت‌های اوراق بهادار در دانشگاه شیکاگو کار کرد که این امر منجر به ایجاد یک پرونده بزرگ داده‌های تحقیقاتی از قیمت‌های روزانه اوراق بهادار شد. او همچنین به همراه جو ویلیامز۳ یک مقاله در ارزیابی پارامترهای ریسک با به کاربردن اطلاعات زمان‌های مختلف نوشت.
در سال ۱۹۸۱، طی بازدیدی که از دانشگاه استنفورد۴ داشت عضو دائم دانشکده تجارت و حقوق در سال ۱۹۸۳ شد. طی این دوره با جرمی بولو ۵ که از استادان بود چندین مقاله در طرح‌ریزی مستمری بازنشستگان نوشت. همچنین پس از آشنایی با مارک ولف‌سان۶ چندین مقاله در مورد مشوق‌ها و بانکداری سرمایه (بانکداری در جهت خریدوفروش اوراق بهادار) نوشت. آن‌ها یک نظریه جدید در مورد برنامه‌ریزی مالیاتی تحت عدم اطمینان و عدم تقارن اطلاعاتی به وجود آوردند. بسیاری از مقالات منتشره آنی‌ها در این عناوین دوباره چاپ شد و در کتاب آن‌ها، «استراتژی تجارت و مالیات‌ها: یک رویکرد برنامه‌ریزی»۷ که در سال ۱۹۹۲ منتشر شد، به چاپ رسید.
سرانجام در سال ۱۹۹۷، بنیاد نوبل دکتر شولز و دکتر رابرت مرتون را به خاطر ارائه مدلی جدید برای تعیین ارزش مشتق‌ها برنده جایزه اقتصاد خود معرفی کرد. دکتر شولز ده‌ها کتاب و آثار دیگر منتشر کرده است. او همچنین از سه دانشگاه درجه دکتری افتخاری دریافت کرد. در سال ۱۹۸۹ از دانشگاه پاریس، دوفین، در سال ۱۹۹۰ از دانشگاه مک مستر و درنهایت در سال ۱۹۹۸ از دانشگاه کاتولیک لویفن ۸ .

۱- Black – Scholes
۲- Fischer Black
۳- Joe Williams
۴- Stanford University
۵- Jeremy Bulow
۶-Mark Wolfson
۷- Taxes and Business Strategy: A Planning Approach
۸- Paris-Dauphine

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *