خانه گزارش آماری گزارش شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ صندوق‌های سرمایه‌گذاری
گزارش شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ صندوق‌های سرمایه‌گذاری

گزارش شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ صندوق‌های سرمایه‌گذاری


منبع: شرکت مشاوره و پردازش اطلاعات مالی پارت

صندوق­ های سرمایه‌گذاری با ایفای نقش واسط بین افراد و بازار سرمایه اقدام صدور واحدهای سرمایه­ گذاری خود کرده و منابع حاصل را به سرمایه‌گذاری در انواع طبقات مجاز دارایی­ها اختصاص می­دهند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری پول را از افراد گرفته و با توجه به نوع و هدف صندوق در دارایی‌های مختلفی از جمله سهام، اوراق مشارکت و ابزارهای بازار پول سرمایه‌گذاری می‌کنند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری در ایران از اواخر سال ۱۳۸۶ شروع به فعالیت کردند. با مرور زمان این نهاد مالی جایگاه خود را در بازار سرمایه پیدا کرد و همراه با اقبال سرمایه‌گذاران، تعداد و ارزش دارایی­ های تحت مدیریت این صندوق‌ها با رشد چشمگیری مواجه شد.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری انواع مختلفی دارند که این تنوع می‌تواند انواع سلیقه‌های سرمایه‌گذاری را با انواع ریسک‌پذیری و بازده مورد انتظار پوشش دهد. در حال حاضر صندوق‌های سرمایه‌گذاری به پنج طبقه صندوق‌های سهامی، با درآمد ثابت، مختلط، قابل معامله و بازارگردان تقسیم می‌شوند که از لحاظ ترکیب دارایی‌ها و الزامات سرمایه‌گذاری که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغ شده است، با یکدیگر تفاوت دارند.

ترکیب و ارزش داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری

خالص ارزش کل دارایی صندوق­ های سرمایه‌گذاری در شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ با ۲۰۲,۶۴۰ میلیارد ریال افزایش به مبلغ ۱,۷۴۶,۱۸۷ میلیارد ریال رسید. بیشترین افزایش خالص ارزش دارایی‌ها مربوط به صندوق‌های بادرآمد ثابت بوده که با ۹۱,۷۹۲ میلیارد ریال افزایش به مبلغ ۱,۵۳۳,۴۰۹ میلیارد ریال رسیده و کمترین افزایش خالص ارزش دارایی‌ها مربوط به صندوق‌های سهامی است که با ۱۹,۴۲۹ میلیارد ریال افزایش به مبلغ ۲۸,۵۹۲ میلیارد ریال رسیده ­است. همچنین صندوق سرمایه‌گذاری اندوخته پایدار سپهر بیشترین افزایش (۲۳،۳۵۸ میلیارد ریال) و صندوق سرمایه‌گذاری یکم کارگزاری بانک کشاورزی بیشترین کاهش (۳۹،۲۰۶ میلیارد ریال) را در جمع خالص ارزش دارایی­ های خود داشته‌اند.

نمودار زیر روند تغییرات خالص ارزش دارایی تمام صندوق‌های سرمایه‌گذاری را نشان می‌دهد، خالص ارزش دارایی در این بازه دارای نوسانات قابل توجهی بوده است؛ به طوری که تا اواخر تیرماه خالص ارزش دارایی صندوق‌ها با شیب اندک و بعد از آن تا پایان شهریورماه با شیب بیشتری رشد کرده است. رشد زیاد آن از اواخر تیرماه به دلیل ورود وجه نقد به صندوق‌ها و رشد شاخص‌های بورس و فرابورس بوده است.

روند تغییرات خالص ارزش دارایی صندوق­ ها در شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ در نمودار زیر نشان داده شده است:

در مجموع خالص ارزش دارایی صندوق ­های سرمایه­ گذاری در شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ بیش از ۲۰۲ هزار میلیارد ریال رشد داشته است.

نمودار زیر میزان تغییر در خالص ارزش دارایی‌ هر نوع از صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری را نشان می‌دهد:

صندوق‌های با درآمد ثابت بیشترین میزان افزایش خالص ارزش دارایی را در طی سال داشته‌اند.

در نمودار زیر درصد ترکیب دارایی‌های تحت مدیریت صندوق‌های سرمایه‌گذاری در پایان شهریوماه سال ۱۳۹۸، نشان داده ‌شده‌است:

ارزش سهام، اوراق بادرآمد ثابت، سپرده‌های بانکی و وجه نقد و سایر دارایی­ها (که ترکیب دارایی‌های صندوق­‌های سرمایه­ گذاری را تشکیل می‌دهند) در پایان شهریور سال ۱۳۹۸ برای کل صندوق­‌های سرمایه­ گذاری به ترتیب برابر با  ۲۲۳، ۵۹۷، ۱۰۰۵ و ۲۲ هزار میلیارد ریال بوده است.

 بررسی عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری

با توجه به آخرین به‌روزرسانی صندوق‌ها، از بین صندوق‌های با درآمد ثابت صندوق سرمایه‌گذاری مشترک صبای هدف توانست بیشترین بازدهی را کسب کند. بازده شش‌ماهه این صندوق ۲۷٫۳ درصد بوده است. همچنین از بین صندوق‌های سهامی، صندوق مشترک بورسیران با ۱۲۰٫۷ درصد بازدهی بیشترین بازده را کسب است. صندوق مشترک کوثر نیز از بین صندوق‌های مختلط بیشترین بازدهی را به دست آورده است. بازده شش ماهه این صندوق ۸۶٫۸ درصد می‌باشد. صندوق‌های اختصاصی بازارگردانی گروه دی و هستی بخش آگاه به ترتیب بیشترین بازدهی را بین صندوق‌های بازارگردانی و قابل معامله کسب کرده‌اند. بازده شش‌ماهه صندوق اختصاصی بازارگردانی گروه دی ۲۶۸٫۹ درصد و صندوق هستی بخش آگاه ۶۸٫۵ درصد بوده است.

جداول زیر ۳ صندوق پربازده شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ در هر گروه از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری را نشان می‌دهند:

در بخش بعدی، نمودار مقایسه میانگین بازده صندوق‌های مشترک سهامی با بازده شاخص‌ کل بورس و فرابورس طی شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ آورده شده است. با بررسی این نمودار می‌توان دریافت که شاخص کل فرابورس با ۷۷٫۹ درصد بازدهی بیشترین بازده را داشته است. میانگین بازده صندوق‌های سهامی با ۶۵٫۱ درصد، از بازده شاخص کل بورس و فرابورس کمتر بوده است.

وضعیت ورود و خروج نقدینگی به صندوق­های سرمایه­ گذاری

در شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ ورود پول به کل صندوق‌ها (به واسطه صدور واحدهای سرمایه‌گذاری) ۹۵۲,۴۳۵ میلیارد ریال بوده است. از طرفی خروج پول از کل صندوق‌ها (به واسطه ابطال واحدهای سرمایه‌گذاری) ۸۴۶,۰۲۶ میلیارد ریال بوده است. بنابراین خالص ورود سرمایه‌ به صندوق‌های سرمایه گذاری ۱۰۶,۴۰۹ میلیارد ریال است. بیشترین خالص سرمایه ­­گذاری با مبلغ ۷۸,۸۸۱ میلیارد ریال مربوط به صندوق­های سرمایه­گ ذاری بادرآمد ثابت بوده است.

نمودار زیر خالص ورود و خروج وجه نقد در هر نوع از صندوق‌ها را در شش ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ نشان می‌دهد (ارقام به میلیارد ریال):

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *