تشکیل دانشکدههای تخصصی مالی و توسعه صنعت
در جهان امروز توسعه اقتصادی کشورها، به رشد و توسعه صنعت مالی آنها وابسته است. یکی از الزامات اساسی برای تحقق این توسعه، «پرورش و توسعه نیروی انسانی متخصص و ماهر» در این حوزه میباشد. در همین خصوص، با توجه به اهمیت «تخصصگرایی»، دانشگاهها بهعنوان مراکز اصلی آموزش علمی میتوانند نقشی تعیینکننده در پرورش نیروی کار داشته باشند. در گذر زمان و با توجه به تجربیات موفق جهانی مشخص گردیده است، آنچه بهعنوان نیاز آموزشی واقعی صنعت در نظر گرفته میشود، در دانشگاهها بهتنهایی حاصل نمیشود و ایجاد ارتباط صحیحتر بین دانشگاه و صنعت ضروری است. برای این مهم، مدلها و الگوهای متعددی طرحریزی شده است. اخیراً، با توجه به زمینه موجود در کشور و برخی از تجربیات جهانی، «تأسیس دانشکدههای تخصصی» که بتوانند تمرکز بیشتری بر رشتههای خاص داشته باشند و «ایجاد پیوند بین دانشگاهها و صنعت» را تسهیل سازند، اهمیت پیدا کرده است. در همین راستا، ایجاد دانشکدههای تخصصی در حوزه مالی میتواند بستری را فراهم کند که در آن، علاوه بر وجود روال علمی معمول، با ایجاد ارتباطات مستقیم با صنعت مالی به دغدغههای این صنعت بیشازپیش پاسخ داده شود. این دانشکدهها میتوانند با ارائه برنامههای آموزشیِ تخصصی و متناسب با صنعت مالی کشور، زمینهساز ارتقای سطح علمی و مهارتی دانشجویان و آمادهسازی آنان برای پاسخگویی بیشتر به نیازهای این صنعت باشند. بدیهی است در چنین شرایطی میتوان با اقداماتی ازجمله ایجاد دورههای مشترک بین دانشگاه و صنعت، برگزاری کارگاههای تخصصی و ایجاد فرصتهای کارآموزی در صنایع مالی به دانشجویان این حوزه و … این ارتباطات را تقویت کرده و هدفمندتر پیش برد.
ازاینرو، ما در این شماره از ماهنامه بهعنوان یکی از زمینههای توسعه صنعت مالی به معرفی دانشکده حسابداری و علوم مالی دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران که یکی از اولین نمونههای دانشکدههای تخصصی در حوزه مالی کشور است و بنده افتخار خدمت در سمت معاونت علمی آن را دارم، پرداختهایم. دراینبین همراهی انجمنهای علمی نیز میتواند در توسعه ارتباط بین دانشگاه و صنعت مؤثر باشد. بهعنوان نمونه در سالهای اخیر، انجمن مالی ایران با شعار ایجاد ارتباط بین حرفه و علم مالی سازوکارهایی را جهت آشنایی دانشجویان با صنایع مختلف و بهرهمندی از تجربیات افراد فعال در صنعت مالی فراهم کرده است. اجرای برنامههایی مانند «داستان یک تجربه» و «نقشه راه صنعت» به دانشجویان و البته شاغلان کمک میکند تا با نیازهای صنایع مالی آشنا شوند و ارتباط مؤثری با آنها برقرار کنند. همچنین انتظار میرود این موضوع در تقویت و دوسویه سازی ارتباط بین دانشگاه و صنعت مؤثر واقع شود. این مهم میتواند با «تقویت بنیانهای علمی و تخصصی» و «ایجاد پیوندهای مؤثر بین دانشگاه و صنعت»، تحقق توسعه صنعت مالی و توسعه اقتصادی را برای کشور تسهیل سازد؛ چراکه تقویت دانشکدههای تخصصی مالی و ارائه آموزشهای پیشرفته، میتواند به حل مسائل پیچیده و چالشهای اقتصادی توسط دانشآموختگان این حوزه، آشنایی دانشجویان با نیازهای واقعی صنایع مالی و ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه و صنعت کمک کند.
امید است با ایجاد و تقویت دانشکدههای تخصصی مالی و هممسیر شدن با بسیاری از دانشکدههای برتر در دنیا، بتوانیم با تربیت نیروهای انسانی حرفهای تر و ارتباط مؤثرتر بین دانشگاه و صنعت به افزایش پاسخگویی به نیازهای پیچیده صنعت، توسعه صنعت مالی و درنتیجه اقتصاد کشور کمک نماییم.