
کمیته تخصصی فقهی راه توسعه صندوقهای وقف را در بورس هموار کرد
رئیس اداره مطالعات مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادارخبر داد
کمیته تخصصی فقهی
راه توسعه صندوقهای وقف را در بورس هموار کرد
۲ بهمنماه
مجید پویانمهر با بیان اینکه موضوع «وقف سهام» پس از گذشت ۳ سال مجدداً در کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی شد، گفت: بر اساس فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه وقف انواع سهام صحیح است، کمیته تخصصی فقهی برای کمک و ایفای نقش مسئولیت اجتماعی بازار سرمایه، توسعه صندوقهای وقف در بازار سرمایه را تصویب کرد.
رئیس اداره مطالعات مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، توضیح داد: کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، در سال ۱۴۰۰، به موضوع «وقف سهام» پرداخته و شروط خاصی برای صحت وقف سهام تعیین کرده بود.
ایشان افزود: در مصوبات پیشین کمیته تخصصی فقهی در رابطه با موضوع «وقف سهام»، این موضوع تصویب شده بود که سهام وقفشده باید معیار غلبه داراییهای ثابت را احراز کند. ملاک ساخته شده با استفاده از «وقف سهام» باید بهطور مستمر حفظ شود و در صورتی که در طول زمان، غلبه داراییهای قابل اجاره در اموال شرکت حفظ نشود، مدیر صندوق موظف بود آن را با سهام دیگری که واجد معیار مذکور است، جایگزین کند.
«وقف سهام» شامل همه سهمها میشود
پویانمهر با بیان اینکه در جلسه اخیر کمیته فقهی مجدداً به موضوع وقف سهام پرداخته شد و مصوباتی دیگر صورت گرفت، گفت: بعد از استماع نظر کارشناسان و بحثهای به عمل آمده، کمیته تخصصی فقهی به این نتیجه رسید که با عنایت به فتوای مقام معظم رهبری، لزومی به احراز غلبه داراییهای ثابت درمجموع اموال شرکت وجود ندارد. بنابراین، در مصوبه جدید، تأکید شده وقف انواع سهام صحیح است. درواقع با این فتوا، مهم نیست داراییهای ثابت اموال شرکت غلبه داشته باشد یا نداشته باشد.
وی ادامه داد: فتوای جدید مقام معظم رهبری و مصوبات اخیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، میتوانند تأثیرات قابلتوجهی بر نحوه سرمایهگذاری و استفاده از منابع مالی در راستای اهداف وقف داشته باشند و به گسترش فرهنگ وقف در جامعه کمک کنند.
پویانمهر افزود: به دلیل فتوای جدید مقام معظم رهبری در پاسخ به استفتائات مرتبط با وقف سهام، آستان قدس رضوی درخواست کرد که موضوع وقف سهام با هدف توسعه صندوقهای وقف مجدداً در دستور کار کمیته فقهی قرار گیرد. این درخواست به دنبال ابهامات موجود و نیاز به روشنسازی در خصوص امکان وقف سهام شرکتهای خدماتی و مشاورهای و همچنین شرایط لازم برای توسعه فعالیتهای صندوقهای وقف مطرح شده است.
بازار سرمایه به کمک مؤسسات غیرانتفاعی و توسعه فعالیتهای عامالمنفعه میآید
دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان با بیان اینکه «وقف سهام» یک ابزار جدید با کارکرد مسئولیت اجتماعی و توسعه فعالیتهای عامالمنفعه است، گفت: هنوز صندوق وقف سهام در بازار سرمایه ایران عملیاتی نشده است و در صورت فراهم شدن زیرساختهای مقرراتی و فنی لازم، میتوان از ظرفیت این صندوقها برای توسعه فعالیتهای عامالمنفعه و حفظ مسئولیت اجتماعی استفاده کرد. همچنین فعالیتهایی نظیر حمایت از ساخت و توسعه بیمارستانها و مراکز درمانی خیریه، حمایتهای مالی از مؤسسات توانبخشی و سازمان بهزیستی، کمیته امداد، مؤسسات خیریه غیردولتی، ساخت مدارس، مراکز آموزشی، ساخت و توسعه بناهای مذهبی و … نیز ازجمله کارکردهای مصوبات اخیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار است که میتوان استفاده کرد.