خانه روی خط خبر سازمان بورس و اوراق بهادار به گزارشگران جرائم و تخلفات، پاداش می‌دهد
سازمان بورس و اوراق بهادار به گزارشگران جرائم و تخلفات، پاداش می‌دهد
0

سازمان بورس و اوراق بهادار به گزارشگران جرائم و تخلفات، پاداش می‌دهد


سرپرست اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه خبر داد

سازمان بورس و اوراق بهادار به گزارشگران جرائم و تخلفات، پاداش می‌دهد

۱۹ اردیبهشت‌ماه

به گزارش تجارت‌نیوز و به نقل از سنا، سرپرست اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار، گفت: اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه از اواخر سال ۱۳۹۸ شروع به کار کرده است و در ۴ حوزه «ناشران»، «بازار»، «نهادهای مالی» و «فضای مجازی»، گزارش‌های ناهنجاری را از طریق سامانه دیده‌بان بازار سرمایه، جمع‌آوری و بررسی می‌کند.
سعید ابراهیمی افزود: دریافت گزارش مردمی این اطمینان را به فعالان بازار سرمایه می‌دهد که ارائه گزارش‌های این حوزه به سازمان، پیگیری‌ و بررسی‌های جدی‌تری را در پی داشته و نظارت همه‌گیرتری را در حوزه بازار سرمایه و خارج از سازمان بورس به‌دنبال خواهد داشت. در همین راستا، سازمان بورس و اوراق بهادار نیز طی اقدامی به‌عنوان نخستین سازمان، به گزارشگران جرائم و تخلفات بازار سرمایه، پاداش می‌دهد.
وی اظهار کرد: گزارش «ناهنجاری در حوزه بازار سرمایه» به بررسی اقداماتی مانند دستکاری قیمت، استفاده از اطلاعات نهانی و معاملات متکی بر این اطلاعات و اغوای اشخاص می‌پردازد؛ این گزارش‌ها در حوزه ناشران، مشکلاتی که در ارائه صورت‌های مالی توسط ناشر وجود داشته و همچنین عدم تهیه صورت‌های مالی مطابق قوانین و مقررات و استانداردهای مربوطه را بررسی می‌کند.

حوزه‌های گزارشگری ناهنجاری کدام‌اند؟
او ادامه داد: گزارش «ناهنجاری‌ها در حوزه نهادهای مالی» نیز می‌تواند به اقداماتی که این نهادها برخلاف مجوزها و مقررات مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار انجام داده باشد، بپردازد.
در حوزه «فضای مجازی» نیز انجام تخلفات در گروه‌ها و کانال‌های موجود در فضای مجازی، از پیشنهادهای خرید و فروش اوراق بهادار و اظهارنظر راجع‌به «روند قیمتی» و «ارزش اوراق بهادار» گرفته تا انجام هر اقدامی بدون داشتن مجوز رسمی از سازمان بورس، می‌تواند شامل گزارشگری ناهنجاری‌ها شود.
سرپرست اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار تأکید کرد: فعالان بازار سرمایه می‌توانند از طریق سامانه dideban.seo.ir، گزارش‌های ناهنجاری خود را برای این اداره ارسال کنند.
ابراهیمی بیان کرد: از ابتدای شکل‌گیری اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه تاکنون، گزارش‌های زیادی دریافت شده که همه آنها توسط کارشناسان این اداره مورد بررسی و کارشناسی دقیق قرار گرفته و اقدامات نظارتی لازم در خصوص آنها انجام خواهد شد.
او اظهار کرد: اگر این گزارش‌ها مطابق دستورالعمل‌ها و مقررات مربوطه، شرایط لازم را داشته باشد، اقدامات نظارتی از قبیل تذکرات، اقدامات اصلاحی، ارائه گزارش‌ها و اطلاعیه‌های شفاف‌سازی مربوط به آنها انجام می‌شود و درصورتی‌که گزارش‌های ناهنجاری، جنبه متخلفانه و مجرمانه داشته باشند، گزارش‌های تخلف در این خصوص توسط کارشناسان اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه، تهیه شده و به مرجع رسیدگی به تخلفات، به‌منظور رسیدگی‌های حقوقی ارسال می‌شود.

سازمان بورس و اوراق بهادار به گزارشگران جرائم و تخلفات، پاداش اعطا می‌کند
سرپرست اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: مطابق دستورالعمل «حمایت و تشویق گزارشگران ناهنجار در بازار سرمایه»، در خصوص افرادی که گزارش‌های موثقی در خصوص ناهنجاری‌های بازار ارائه کنند که منجر به کشف تخلف شود، پس از ارسال این گزارش‌ها به مراجع حقوقی، درصورتی‌که گزارشی منجر به صدور حکم قطعی برای متخلف شود، بین ۱۰ تا ۳۰ درصد از مجموع جرائم قطعی با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس، به‌عنوان پاداش گزارشگر ناهنجاری به گزارشگر (سوت‌زن)، تعلق می‌گیرد.
ابراهیمی افزود: تاکنون با مصوبه هیئت مدیره سازمان بورس، به دو گزارشگر ناهنجاری که تخلف دو ناشر (شرکت) بورسی را گزارش کرده بودند، مبالغ ۶۱ و ۳۰ میلیون تومان پاداش تعلق گرفته است. تخلفات این دو ناشر در حوزه عدم افشای فوری اطلاعات، ارائه اطلاعات خلاف واقع به سازمان بورس و عدم رعایت تشریفات و مقررات معامله اوراق بهادار و ماده ۴۲ قانون بازار اوراق بهادار بوده است.
او با تأکید بر اینکه این دو تخلف از سوی دو گزارشگر به‌صورت مجزا ثبت شده، تصریح کرد: هر یک از این گزارش‌ها، دو پرونده متفاوت بوده است و سازمان بورس جزو نخستین سازمان‌های کشور است که در حوزه اقتصادی به گزارشگران ناهنجاری یا همان سوت‌زنان پاداش می‌دهد. به بیانی دیگر، این سازمان با جدیت تمام به گزارشگرانی که ناهنجاری را گزارش می‌کنند و گزارش آنها منجر به کشف تخلف می‌شود، پاداش می‌دهد.
ابراهیمی ادامه داد: بر اساس گزارش بازرسان رسمی تقلب، حدود ۴۰ درصد از گزارش‌های تقلبی که در دنیا کشف می‌شود توسط گزارش‌های مردمی است. دریافت گزارش مردمی و سوت‌زنی این اطمینان را به فعالان بازار سرمایه می‌دهد که ارائه گزارش‌های این حوزه به سازمان، پیگیری‌ و بررسی‌های جدی سازمان بورس را به دنبال دارد و نشان می‌دهد که در حوزه بازار سرمایه و خارج از سازمان بورس نظارت همه‌گیری وجود دارد.
هویت افشاگران تخلفات بورسی، محرمانه باقی می‌ماند
او ارائه گزارش «با نام» را از جمله شروط دریافت پاداش برشمرد و اظهار کرد: بر اساس مقررات، از جمله شرایطی که منجر به اعطای پاداشی معادل ۱۰ تا ۳۰ درصد جرائم می‌شود، این است که گزارشگر به‌طور بانام در سامانه دیده‌بان سلامت بازار سرمایه ثبت ‌نام کند. در این سامانه، امکان ثبت گزارش به‌صورت «بی‌نام» نیز وجود دارد.
سرپرست اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار، افزود: به تمامی فعالان بازار سرمایه، سهامداران و گزارشگرانی که به‌صورت بانام به ثبت گزارش خود می‌پردازند، این اطمینان داده می‌شود که تمامی اطلاعات هویتی آنان نزد اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار محفوظ است و هویت آنها افشا نخواهد شد، همچنین در فرآیند رسیدگی حقوقی که منجر به صدور رأی می‌شود نیز نام گزارشگران، کاملاً محرمانه باقی خواهد ماند.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: مطابق اختیار شورای عالی بورس اوراق بهادار به سازمان بورس، در مواقعی که برای گزارشگران به دلیل ارائه گزارش مشکلی ایجاد شود، سازمان بورس از امکان حمایت‌های حقوقی از جمله پرداخت هزینه‌های حقوقی، اخذ وکیل و سایر موارد برخوردار است و حمایت‌های لازم را به عمل می‌آورد.
او در انتهای گفتگو تأکید کرد: از تمامی فعالان بازار سرمایه خواسته می‌شود در راستای کاهش تخلفات و پیشگیری از وقوع جرم، گزارش‌هایی که مصداق ناهنجاری عمده باشد را ثبت کنند.
به تمامی گزارشگران اطمینان داده می‌شود تمامی گزارش‌های ناهنجاری کاملاً بررسی می‌شوند و درصورتی‌که مصداق تخلف باشند، تا مرحله نهایی و صدور رأی قطعی، تمامی مراحل با دقت بررسی و پیگیری شود.
ابراهیمی اظهار امیدواری کرد: امید می‌رود با اعطای پاداش به دو گزارشگر یادشده که به تازگی تصویب ‌شده است، فرهنگ سوت‌زنی و ارسال گزارش‌های ناهنجاری به سازمان بورس، گسترش یابد و گزارش‌های ناهنجاری به میزانی ثبت شوند که هم در کشف زودهنگام تخلف کمک کند و هم زمینه‌ساز پیشگیری از وقوع تخلفات در بازار سرمایه شوند.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *